Влада Індії вигнала з країни 86-річну католицьку монахиню, яка півстоліття працювала з бідними
  • Птн, 23/08/2019 - 13:40

Уряд Індії відмовився продовжити візу літній іспанській католицькій монахині, яка допомагала бідним в країні протягом п'яти десятиліть, передає «Седмиця» з посиланням на ucanews.com.

86-річна сестра Енедіна з громади «Дочок Милосердя» отримала відмову в продовженні візи 11 серпня 2019 року, а потім їй сказали, що у неї є 10 днів, щоб покинути країну.

Монахиня, яка працювала лікарем, з середини 1960-х років допомагала бідним людям на сході Індії. Вона вилетіла з Нью-Делі 20 серпня рейсом до Іспанії.

Сестра Марта Прадхан, глава провінції «Дочок Милосердя» в Північній Індії, сказала, що сестра Енедіна періодично оновлювала свою візу з тих пір, як вона приїхала в Берхампур в 1965 році, але на цей раз уряд відхилив її запит.

«Вона подала онлайн-заявку на продовження візи в перший тиждень серпня, оплатила збори і виконала всі формальності ..., після чого ми отримали повідомлення про те, що вона повинна покинути країну протягом 10 днів», - сказала сестра Прадхан. «Нам не сказали, чому віза не була продовжена», - повідомила Прадхан.

Федеральне міністерство закордонних справ займається питаннями віз, але дотримується політики відмови у видачі віз без пояснення причин. Представник МЗС Індії заявив ucanews.com, що не може говорити про конкретні випадки.

«У візі, як правило, часто відмовляють, якщо вона несумісна з метою візиту, як зазначено в заяві на отримання візи заявника», - сказав чиновник МЗС Індії. «Уряд Індії, як і будь-який інший уряд, вважає, що право на видачу віз залишається єдиною прерогативою відповідної приймаючої країни», - зазначив чиновник МЗС.

Розвиток подій з сестрою Енедіною відбувається на тлі критики політики уряду прем'єр-міністра Нарендрі Моді, який прийшов до влади вдруге в травні цього року. Він знаходиться під впливом про-індуїстської партії БДП і підтримує радикальні індуїстські угруповання, які прагнуть зробити Індію країною з чисто індуїстською нацією.

Індуїстські радикали вимагають вигнати всіх іноземних місіонерів з Індії, звинувачуючи їх у тому, що вони використовують соціальну роботу як фасад для навернення далітів і інших каст та племен в християнство.

Сестра Енедіна отримала ступінь бакалавра в галузі медицини та хірургії в Мадридському медичному коледжі в 1959 році. Прибувши в Берхампур кілька років по тому, вона відкрила амбулаторію, щоб задовольнити потреби місцевих жителів, в основному з числа представників бідних племен і громадян нижчих соціальних верств - далітів. П'ять років по тому вона переїхала в село Мохан в прилеглому районі Гаджапаті і почала працювати в сфері виховання дітей далітів і місцевих племен. За словами сестри Прадхан, 54-річна місіонерська кар'єра сестри Енедіни як лікаря, медсестри і вчителя спонукала «багатьох в цьому районі вважати її своєю матір'ю».

Прадхан сказала, що сестра Енедіна тепер буде «жити в одному з наших будинків» в Іспанії.

Єпископ Сарат Чандра Наяк з Берхампура зазначив, що він засмучений тим, що трапилося з сестрою Енедіною. «На жаль, така кваліфікована і навчена монахиня була змушена покинути країну», - сказав єпископ Наяк в інтерв'ю ucanews.com. «Це дійсно втрата. У нас не так багато сестер, що мають кваліфікацію лікарів, які працюватимуть у віддалених районах серед племен і далітів», - підкреслив прелат.

Священик Мадан Суал Сінгх, директор служби соціального забезпечення архиєпархії Каттак-Бхубанешвар «Яна Викас» («Народний Розвиток»), сказав, що він знав монахиню, коли був школярем. «Її важка робота і відданість бідним були дуже хвилюючими», - зазначив Сінгх. «Вона без вагань буде ходити і їздити навіть у найвіддаленіші села, ризикуючи життям, де ресурси обмежені. Вона вивчила місцеву мову, і люди, природно, подружилися з нею», - повідомив священик.

Громада «Дочки милосердя» була заснована у Франції в 1633 році на засадах духовності святого Вінсента де Поля. Вона обслуговує лікарні, дитячі будинки, будинки для людей похилого віку та навчальні заклади. Монахині конгрегації також беруть участь в пастирській діяльності Католицької Церкви.

Згромадження нараховує 60 провінцій по всьому світу з 16 179 членами, які працюють в 90 країнах. «Дочки милосердя» вперше прибули до Індії в 1940 році. У 10 штатах північної Індії налічується 232 монаші громади, які живуть в 42 будинках і працюють в 14 єпархіях.