Владика Богдан (Дзюрах): «Княгиня Ольга розуміла: щоб народ розвивався, він мусить іти за живим і правдивим Богом»
  • Нед, 26/07/2015 - 02:28

24 липня, у день пам’яті рівноапостольної княгині Ольги, владика Богдан (Дзюрах), Секретар Синоду Єпископів УГКЦ, очолив Архиєрейську Божественну Літургію в храмі Святого Миколая на Аскольдовій могилі. Тут єпископ освятив ікону святої Ольги.

За словами настоятеля храму о. Ігоря Онишкевича, це свято є і святом цієї парафії, адже історично підтверджено, що княгиня Ольга тут молилася, тут відбудовувала храм і тут спочила. Згодом її мощі перенесли в Десятинну церкву.

Під час проповіді владика Богдан зауважив, що княгиня Ольга стала зіницею, яка заповідала прихід Христа на наші землі. «Саме тому ми сьогодні її вшановуємо і дякуємо Богу, що дав у її серце бажання змінити своє особисте життя. Любов правдивого Бога досягнула її серця, що розпалило в ній бажання переміни, яку вона почала із себе».

Єпископ також підкреслив, що княгиня Ольга для нас – взірець мудрого державного керівника: «Вона розуміла: щоб народ розвивався, він мусить іти за живим і правдивим Богом. Тому вона зробила особистий вибір на користь християнства. Вона охрестилася тоді, коли держава ще була поганською і в ній панували язичницькі звичаї».

Однак, за його словами, вже тоді вона випередила свою епоху і тим самим задала напрямок дальшого розвитку нашої країни на майбутні тисячу років. «За це ми сьогодні дякуємо Богу, що дав нам таку мудру правительку, яка знала, що є добрим для її народу і зробила через власний досвід свідомий ціннісний вибір, - продовжує він. - Тож молімося за те, щоб ми мали таких же мудрих провідників, які насамперед зроблять особистий вибір на користь Христа і Його віри. Це означає, що для них правда, добро і справедливість та чесність будуть тими цінностями, за якими вони будуть стояти і жити».

Наприкінці владика Богдан додав, що Україна зараз потребує таких державних мужів, які б сповідували свою віру не на камеру і у великі свята, а своїми конкретними діями і ділами. «Приклад святої Ольги – свідчення того, що не потрібно чекати, коли зміняться обставини, а самим робити все можливе. Ольга робила те, що в її силах згідно з власним сумлінням», - завершив він.