Владика Богдан (Дзюрах) узяв участь у вшануванні жертв трагедії Бабиного Яру
  • Пон, 29/09/2014 - 15:49

29 вересня 2014 року владика Богдан (Дзюрах), Адміністратор Патріаршої курії УГКЦ, узяв участь в офіційному державному вшануванні жертв трагедії Бабиного Яру в Національному заповіднику «Бабин Яр». Додамо, що захід відбувся за участю Президента України Петра Порошенка, Голови Верховної Ради України Олександра Турчинова, Прем’єр-міністра України Арсенія Яценюка, Глави Адміністрації Президента України Бориса Ложкіна, Голови Київської обласної державної адміністрації Володимира Шандри, представників Адміністрації Президента, Уряду, громадськості та духовенства.

«Чергові роковини трагедії Бабиного Яру спонукають нас до молитви за жертв нацистського режиму та до застанови над уроками, які дає нам історія минулого ХХ століття, – сказав у коментарі для Департаменту інформації УГКЦ єпископ. – Це століття було, без перебільшення, найбільш кривавим в історії людства. Мільйони невинних людських життів стали жертвами двох богоборчих і людиноненависницьких режимів – нацистського та комуністичного». Владика Богдан підкреслив,  що Бабин Яр, як і Биківня, назавжди залишаться в Києві свідками страшних подій, котрі, хоч і трапилися багато десятиліть тому, сьогодні «продовжують волати до неба і до людських сумлінь», особливо в контексті агресії Росії проти незалежної Української Держави.

За словами єпископа, увесь світ бачить, як країна, котра сама зазнала жахіть двох руйнівних режимів, перетворилася на джерело загрози та агресії в Європі. «Важко сприйняти і зрозуміти, як через століття після Першої світової війни і на порозі 75-річчя закінчення Другої світової війни політики нашого північного сусіда наважилися знехтувати системою міжнародної безпеки, що такою високою ціною дісталася Європі й світові, і готові підвести людство до краю прірви нового конфлікту світового масштабу з цілком непередбачуваними наслідками», – сказав він. Ще більше засмучує і хвилює те, вважає владика Богдан, що переважна частина населення цієї країни готові підтримувати цю пропаганду ненависті й агресивні дії власної держави.

Відповіддю на моральне спустошення в людських душах, спричинене пропагандою ненависті, що її поширює Росія, на переконання Адміністратора Патріаршої курії УГКЦ, має бути ще наполегливіша молитва до Господа за перемогу правди і любові в серцях та умах людей. «Ненависть можна подолати лише любов’ю і витривалістю аж до кінця у правді Божій. До цього закликаємо наших вірних і всіх людей доброї волі. Про це заносимо неустанно наші молитви. Зі свого боку, спогадуючи сьогодні трагедію Бабиного Яру, мусимо зробити все, що в наших силах, щоб зупинити нову трагедію, яка навідалася до нашого українського дому через військову агресію сусідньої держави», – прокоментував владика Богдан.