Владика Богдан (Дзюрах) зустрівся з мелхітським греко-католицьким архиєпископом Тріполі
  • Втр, 16/10/2018 - 10:25

Зустріч відбулася в рамках першого візиту до Києва Владики Едуарда Джорджа Дагера, архиєпископа Тріполі та Північного Лівану. Прибувши до української столиці на запрошення своїх друзів і парафіян Мелхітської Греко-Католицької Церкви, які проживають в Україні, владика Едуард виявив бажання ближче познайомитися з історією та сучасним життям Української Греко-Католицької Церкви.

То ж в неділю, 14 жовтня, він взяв участь у Архиєрейській Літургії, яку Секретар Синоду Єпископів УГКЦ, владика Богдан (Дзюрах) служив у храмі Покрова Пресвятої Богородиці, що в Національному Музеї народної архітектури і побуту України в Пирогові, з нагоди храмового празника та 226-ї річниці повстання храму. За словами достойного гостя з Лівану, його глибоко вразила побожність українців, зокрема краса літургійного співу громади, коли вірні під час Літургії многоголосими напівами славили Воскреслого Христа і Пресвяту Богородицю.

Відтак в понеділок, 15 жовтня, після оглядин і молитви в Патріяршому соборі Воскресіння Христового, відбулася робоча зустріч владики Богдана з архиєпископом Едуардом Дагером. Секретар Синоду Єпископів УГКЦ розповів гостю про історію УГКЦ та про новітні події у суспільно-політичному та церковному житті України та роль Церков у них. Зі свого боку, Владика Едуард підкреслив тривалі і тісні зв’язки, які поєднують Українську Греко-Католицьку та Мелхітську Греко-Католицьку Церкви-Сестри. Співпраця започаткувалася ще за предстоятельства в першій св. п. Блаженнішого Любомира та в другій – Патріярха-емерита Григорія ІІІ Лахама. Патріярх Григорій ІІІ кілька разів відвідував Україну, в тому числі брав участь в інтронізації новообраного Предстоятеля УГКЦ Блаженнішого Святослава у 2011 році, а також в Синоді Єпископів УГКЦ 2015 року.

Співрозмовники висловили готовність і надалі поглиблювати братерські зв’язки між двома Церквами. Владика Едуард пообіцяв приїхати в Україну наступним разом з групою паломників з Лівану, щоб помолитися в святих місцях української землі. Секретар Синоду Єпископів, прощаючись з архиєпископом, запевнив його в молитвах за християн на Близькому Сході та попросив молитися за припинення військової агресії та за мир і спокій в Україні.