Владика Богдан (Манишин): «Люди, які є зараз на війні, подібні до богопосвячених осіб, бо вони також відмовляються від усього…»
  • Срд, 25/03/2015 - 15:40

Перед медичними капеланами у зв’язку із подіями в Україні постали численні виклики у сфері їхнього душпастирства.

Заявив владика Богдан (Манишин), голова Координаційної ради з питань душпастирства в критичних ситуаціях УГКЦ, під час  конференції «Розвиток медичного капеланства в богословській думці та душпастирській практиці УГКЦ. Сучасний стан і перспективи розвитку» 24 березня 2014 року в УКУ. Насамперед, медичні капелани повинні допомагати постраждалим та допомагати духовно реанімувати Українську армію. Крім усього, вони зобов’язані працювати з особами, які постраждали і понесли великі втрати від цієї війни.

«Мушу зауважити, що ті люди, які є зараз на війні (військові, волонтери, добровольці), – подібні до богопосвячених осіб, бо вони також відмовляються від усього і пристосовуються до нових умов», - зауважив єпископ.

Війна часто змушує нас задуматися над питаннями, для чого були потрібні всі ці жертви, якщо мало що змінилося. «УГКЦ повинна надати людям фахову співчутливість. З цієї причини на 65-й сесії Синоду Єпископів УГКЦ було створено Координаційну раду з питань душпастирства в критичних ситуаціях УГКЦ, яка поєднує можливості Церкви та її вірних з потребами військових і тимчасово переміщених осіб», - додав він.

Додамо, що цей захід, який присвячений Року митрополита Андрея (Шептицького) в УГКЦ, зібрав медичних капеланів із усіх єпархій та екзархатів і відбувся із ініціативи Комісії УГКЦ у справах душпастирства охорони здоров'я.