Владика Богдан Манишин провідав воїнів на фронті та освятив каплиці,
  • Суб, 25/04/2015 - 22:32

Цього року, у післяпасхальному часі, владика Богдан Манишин, єпископ-помічник Стрийський, провідав воїнів у зоні АТО та здійснив чин освячення каплиці, яку ті спорудили на місці своєї дислокації. Архиєрей прибув на запрошення бійців одного із батальйонів, у якому душпастирював минулого літа.

Бійці в умовах війни мають свій особливий досвід молитви. Однак, попри всю заангажованість у військові справи, знайшли можливість, щоб присвятити Богові свій час. Споруджуючи святиню, воїни мали на меті освятити місце свого перебування, знаючи, що Бог є там, де Його запросять.

Під час чину освячення Архиєрею співслужили о. Іван Барабаш, парох парафії Всіх Святих Українського Народу, що у Стрию, та о. Орест Сало, студит, який є капеланом у зоні АТО.

У слові Єпископ відзначив, що в цій каплиці, яка збудована за принципом бліндажа, особливо відчувається воскресіння Христа, бо з таких умов, наче із землі, воскресає Україна. Владика порівняв цю каплицю також із зерном, яке, засіяне у землю, має прорости і дати сторицею плід.

На завершення молитви Владика Богдан уділив військовим архиєрейське благословення, окропив свяченою водою і, побажавши щасливої служби та повернення додому, вручив символічні грамоти-подяки.

Згадана каплиця посвячена на честь Покрова Пресвятої Богородиці, оскільки це свято завжди було особливим для українських вояків. Ідея її спорудження належить о. Оресту Салу, який душпастирює в зоні АТО з липня минулого року. Капелан зі своїм підрозділом перебуває у всіх його бойових походах, у всіх місцях дислокації батальйону облаштовує польові каплиці. Крім свого підрозділу душпастирює та духовно опікується й іншими бойовими підрозділами, що дислокуються в регіоні.

Невеликі святині, збудовані зусиллями і на кошти бійців, часто постають на територіях, які заторкнула війна. Зазвичай, каплиці зводяться військовими у подяку Богові за врятоване життя чи інші ласки, отримані від Нього. Нерідко, якщо святині постають у розбитих поселеннях, де ще залишилися місцеві мешканці, біля них споруджуються майданчики, де можуть гуртуватися діти. Таким чином, за словами Владики Богдана, на місцях, де ворог християнства посіяв пустку і руїну, будується «український мір».

Капелани складають щиру подяку всім, хто долучився до зведення каплички та до організації поїздки і посвячення святині.