Владика Богдан (Манишин): «Там, де панує гріх, без Христа неможливо перемогти»
  • Пон, 28/09/2015 - 16:43

Свято Воздвиження Чесного і Животворящого Хреста Господнього є часом, коли ми можемо віднайти для нас інше розуміння життя, іншу логіку речей, що відбуваються. Сказав Єпископ-помічник Стрийської єпархії владика Богдан (Манишин) 27 вересня 2015 року під час проповіді на Архиєрейській Літургії з нагоди храмового празника в с. Раделичі, що на Миколаївщині.

Проповідник, роздумуючи над моментами втрати і терпінь, які досвідчує людина в житті, представив Божу солідарність із людиною через хресну жертву Ісуса. Далі владика Богдан пояснив спосіб дії зла та приклад поведінки у стосунку до зла з боку людини, беручи до уваги страждання Христа. «Там, де панує гріх, без Христа неможливо перемогти», - сказав єпископ.

Говорячи про зло як руйнівну силу, архиєрей підкреслив, що для спасіння людини, повністю оточеної злом, дуже важливо залишитися в світі добра – залишитися собою.

Також владика Богдан звернув увагу вірних на досвід Бога в євангелиста Івана, який дуже детально описує суд і смерть Ісуса, ставлячи за приклад дорогу зцілення євангелиста, котрий знав Старий Завіт, і закликаючи таким чином людей до читання Святого Письма, щоб отримати особисте зцілення у своїх зраненнях.

Говорячи про жертву Агнця-Ісуса на хресті, владика мовив, що на Голгофі Господь творить свою Церкву, яка живитиметься двома Тайнами. Проповідник пояснив символічне значення води та крові, що витекли з проколеного боку Христа, - Тайною Хрещення і Євхаристії.

На завершення проповіді єпископ говорив про терпіння в житті людини на дорозі до вічності: «Терпіння – це є теж ласка Божа, це є час, коли стираються наші гріхи і гріхи наших родин, це час, який наближає нас до Бога».