Владика Діонісій (Ляхович): «Любов, яку Господь приносить у цей світ, мусить пережити різні випробування»
  • Суб, 10/01/2015 - 12:58

У четвер, 8 січня 2015 року, в празник Собору Пресвятої Богородиці, Преосвященний Владика Діонісій (Ляхович), Апостольський візитатор для українців греко-католиків в Італії та Іспанії, звершив Архиєрейську Божественну Літургію в українській парафії свв. Сергія і Вакха у Римі.

Нижче подаємо текст проповіді, виголошеної Владикою Діонісієм під час Святої Літургії.

Христос Рождається!
Дорогі у Христі брати і сестри!

Святкуємо Різдво – таїнство Божого Воплочення, таїнство сходження Бога на землю. У цьому таїнстві Бог заключає новий і вічний союз з людиною, єднає Божу і людську природу в одній особі – особі Ісуса Христа, Бог стає з нами.

У посланні до Євреїв читаємо, що Господь Ісус прийняв на себе всю людську неміч. Він страждає разом з нами, переносить всі наші біди. Це є велике таїнство, яке відноситься до кожного з нас.

Бог – це спільнота, родина трьох Осіб: Отця, і Сина, і Святого Духа. Ця спільнота об’єднана любов’ю, так що Бог – це Любов. Саме цю Любов Господь приносить на землю. Любов Божа не користолюбна, вона завжди доброчинна, вихідна, йде назустріч тим, що в потребі. Божа любов нікого не примушує, нікого не насилує, але завжди чекає на відповідь людини. Саме жінка, Діва Марія, стала Тою, Яка дала абсолютний простір для Господа Бога, щоб Він міг оселитися серед нас. Марія дала непримушену і свобідну відповідь Богові: «Ось я слугиня Господня, нехай станеться по твоєму слову». Саме на відповідь людини Господь може поселитися серед нас, стати тілом і замешкати між нами.

У Різдві Христовому ми бачимо, що для Марії і Йосифа не знайшлося місця у Вифлеємі, тому мусіли вони шукати пристановища поза містом. Відкритою для них була бідна стаєнка і саме там, серед тварин, народжується Господь, приходить у цей світ. І саме тут починається історія нової спільноти – спільноти Йосифа, Марії і Ісуса. Господь Ісус хоче втілити любов, яка є в спільноті небесній, у цьому світі і тому починається драма. Адже любов, яку Господь приносить у цей світ, мусить пережити різні випробування. Бог не прийшов, щоб стерти з землі терпіння і випробування, але прийняв на себе все це, щоб показати нам дорогу виходу і шлях до перемоги.

Велике випробування для Святої Родини було тоді, коли Йосиф у сні отримав від Господа наказ вставати і втікати в Єгипет, бо Ірод розшукуватиме Дитя, щоб Його вбити. І починається драма…, треба втікати в далекий Єгипет. Бог не рятує Ісуса, тому що Він Син Божий, не каже, що візьмуть Його ангели і понесуть на крилах вітру до Єгипту. Йосиф мусить зробити велике зусилля: вставати, брати Матір і Дитятко та втікати, переходити через велику пустиню, якою проходив Ізраїльський народ протягом сорока років. Саме серед різних небезпек, спеки і холоду, серед диких звірів і важких випробувань Свята Родина змушена втікати до Єгипту, бо злосливий Ірод хоче вбити Дитя. Коли помер Ірод, знову у сні Бог звертається до Йосифа, щоб брав Дитя та Його Матір і повертався в Ізраїльську землю, однак не до Вифлеєму, але до Назарету, щоб Назорей назвався.

Отже, як бачимо, любов Божа випробовується, переходить через драму і тому Різдво Христове продовжується також у нас, у серці і душі людини. Подібно як Христос знайшов відкриту стаєнку, так само чекає, щоб і наші серця були відкриті, щоби Його прийняти. Прийняти любов, яка поселилася в нас: любов доброчинну, не користолюбну, любов вихідну, яка йде завжди назустріч, любов, яка завжди готова прийняти різні випробування і терпіння, прийняти випробування бути біженцем і бути переслідуваним.

Іроди злосливі є також серед нас і в нашій історії… 

Ми також іноді змушені бути біженцями, змушені іти в чужий край, щоб там заробити свій хліб та рятувати своє життя. Тому драма Святої Родини продовжується також в нас. Однак ми повинні мати Божу любов у своїх серцях, яка може видержати і перетерпіти усе, може бути готовою на все. Господь не стирає терпіння і смерть з лиця землі, Він бере на себе це, щоб допровадити нас до перемоги і воскресіння. У Бозі завжди є надія, ми не є самі, Господь бере нас за руку, щоб ми могли перейти через всі випробовування, які нам життя подає. Господь є з нами, ми не самі! І про це ми багато разів співаємо в часі Різдва: «З нами Бог, розумійте народи і покоряйтеся, бо з нами Бог». Господь є з нами у моментах найбільших драм, саме коли ми є біженцями, переслідуваними, гнаними, гнобленими, зневаженими, а навіть і вбитими. Бог є з нами! На те Бог прийшов у цей світ, щоб взяти на себе наші біди, дарувати нам перемогу та допровадити до воскресіння.

Нехай таїнство Різдва всім нам допоможе переживати наші життєві драми у єдності з Богом. Хай любов, яку Господь дарував нам у своєму Різдві, вселиться в наших серцях, щоб сповнені тою любов’ю ми могли дійти до воскресіння.

Бажаю вам усім глибокого пережиття таїнства Воплочення Господа нашого Ісуса Христа.