Владика Діонісій (Ляхович): «Мало тих, що пішли радикально за Христом, нічого не вимагаючи для себе!»
  • Пон, 01/02/2016 - 21:15

У неділю, 31 січня, Божественну Літургію в українській парафії Свв. Сергія і Вакха в Римі очолив Преосвященний Владика Діонісій (Ляхович), Апостольський візитатор для українців греко-католиків в Італії та Іспанії. Архиєрею співслужили настоятель української громади в Римі, протоієрей Іван Кулик, та ієромонах Михайло Волошин, ЧНІ.

Після читання недільного Євангелія Владика Діонісій звернувся до присутніх на молінні мирян із проповіддю, в якій наголосив, що Христос від своїх послідовників вимагає радикального навернення, тобто просить покинути безповоротно те, що нас тримає у залежності.

Преосвященний Владика, використовуючи приклад євангельського знатного чоловіка, підкреслив, що маєтки можуть стати на заваді до Божого Царства, коли людина потрапляє в залежність від них. «Щоб піти за Ісусом, треба бути вільним від усього. Вільним від грошей, влади, слави, від теплого гнізда. Треба бути вільним від себе самого. А хто таким не є, залишається сумним, невдоволеним, бо земські речі ніколи не заповнять людського серця. Завжди чогось буде бракувати», – наголосив Владика Діонісій.

На завершення своєї гомілії архиєрей підсумував, що багато святих прийняли ці слова Христові дуже близько до серця і покинули все матеріальне, щоб осягнути Царство Боже: «Мало є тих, що пішли радикально за Христом, нічого не вимагаючи для себе! А що говорити про нас усіх, що живемо звичайним світським життям! – та закликав присутніх, – Заховаймо заповіді! Те, що ми присягали Богові, виконаймо! Ми присягали шлюбну вірність, виконаймо її, незважаючи на те, скільки та присяга буде від нас вимагати!».