Владика Діонісій (Ляхович): «Святий Миколай навчає нас культури милосердя, яка притягає людей до Бога»
  • Втр, 20/12/2016 - 15:11

19 грудня, у свято Святителя Миколая, архиєпископа Мир Ликійських, чудотворця, в українській парафії свв. Сергія і Вакха Божественну Літургію звершив преосвященний Владика Діонісій (Ляхович), Апостольський візитатор для українців греко-католиків в Італії та Іспанії.

У своїй проповіді Владика Діонісій звернув увагу присутніх вірян на особливість особи святого Миколая. Перш за все, зазначив проповідник, святитель Миколай зображений з Євангелієм у руках. Це означає, що святий був просякнутий у своєму житті духом Святого Євангелія. Він зрозумів і прийняв Христове Євангеліє не тільки теоретично, але насамперед практично, ідучи назустріч бідним і потребуючим.

Архиєрей звернув увагу на те, що крім лагідності і доброти в особі святого Миколая бачимо строгість у ревності по відношенню до святості і величі Бога. Прикладом такої постави є його строгість і непримиренність з навчанням єретиків, які заперечували Божество Христа.

Владика Діонісій зазначив, що свято Миколая навчає нас мати добре і милосердне серце. «Святий Миколай навчає нас культури милосердя, яка притягає людей до Бога. Ми покликані у нашому житті наслідувати і продовжувати культуру милосердя, яку творив святий Миколай, добрими, навіть маленькими, щоденними справами», – наголосив проповідник. За словами Владики, ми також можемо продовжувати робити чуда святого Миколая, коли навчимося вислухати ближнього, який, можливо, є зранений, коли казатимемо добре слово розради для засмученого, коли ділитимемося чимось з потребуючим, адже все те, що робимо для наших ближніх, робимо для самого Христа.

Завершуючи свою проповідь, архиєрей ще раз заохотив молільників наслідувати святого Миколая у його милосерді і доброті та продовжувати «культуру милосердя, яку приніс Ісус Христос і яку розповсюдив святий Миколай, щоб ця культура продовжувалася також серед нас».