Владика Діонісій очолив прощу та молитву за Україну громад УГКЦ центральноіталійського регіону Тоскана
  • Втр, 22/09/2015 - 18:43

У неділю, 20 вересня 2015 року, з нагоди празника Різдва Пресвятої Богородиці, душпастирі та близько 500 вірних українських греко-католицьких громад з різних міст італійського регіону Тоскани і околиць, під проводом владики Діонісія (Ляховича), Апостольського візитатора для українців-греко-католиків в Італії і Іспанії, звершили національну прощу з моліннями за мир в Україні до чудотворної ікони Матері Божої на горі Монтенеро, що знаходиться поблизу портового міста Ліворно, на березі Тірренського моря.

Владиці Діонісію у Святій Літургії співслужили священики: о.Микола Джуджар (м.Ґроссето), о.Тарас Туркот (м.Сієна), о.Володимир Люпак (м.Лукка), о.Володимир Волошин (м.Флоренція), о.Андрій Жибурський (м.Болонья), о.Петро Витвицький (м.Івано-Франківськ). Молитовним співом Божественну Літургію супроводжував хор м.Сієна.

Духовенство і всі прочани молитвою огорнули усіх українських воїнів, поранених, ув’язнених, зниклих безвісті, родини загиблих, біженців і переселенців та благали у Матері Божої, Цариці миру, щоб вона взяла під опіку ввесь український народ та випросила у Бога для нього такого довгожданого миру. Усемилостивий Господь рясно поблагословив українських прочан урочистою Святою Літургією у храмі, спільною трапезою і чудовим концертом на подвір’ю санктуарію Монтенеро.

Свідчення прочан:

«Від імені громади з Гроссето хочу поділитися враженнями від поїздки, з якої щойно повернулися. Найперше дякуємо всім організаторам цього заходу, священикам, яким прийшла ідея об’єднати віруючих Тоскани в одній прощі до Матері Божої в переддень її Різдва. Розмаїття пісень, вишиванок, вражень зустріли нас біля Сантуарію. Це настільки вразило, що цей піднятий духовний настрій ми повезли з собою до Ґроссето. Цілу дорогу співали пісні релігійні, народні, популярні. Приємно було зустріти людей зі Сієни, багатьох знаємо вже з 10 років, але бачимось дуже рідко. Хор, незмінно крутий! Недаремно його попросили супроводжувати Службу. Раді за вас, дякуємо за спів, особлива подяка п. Михайлу, керівнику хору… Щира вдячність нашому отцю Миколі, вмілому і терпеливому організатору. Особливе враження, звичайно, від проповіді владики Діонісія, яку він почав словами "позавчора я повернувся з України...". Для кожного з нас повернення з України друзів, родичів, знайомих – це подія. Повернення Владики це також подія, бо він розповів новини з дому, про війну, священиків, які йшли на схід разом зі своїми вояками, аби вони не почувалися самотні. Так само й ми – у тім вирі всього українського, відчули себе сильнішими, об’єднаними, єдиними! Ще раз дякуємо за цю можливість братнього єднання і нехай Бог помагає у всіх починаннях тим священикам, які зорганізували це єднання. Зізнаємося, усі були трохи розгубленими, бо стільки всього... вражень і подій треба було пережити за короткий час. І це добре, адже ж це перша наша велика спільна проща!» Від імені громади міста Ґроссето, Олеся Слобода.

«Щонайменше кілька разів на рік вірні Української громади міст Флоренція і Прато вирушають на прощу до одного з міст Італії, аби поєднатися у спільній молитві зі своїми співвітчизниками-прочанами, що мешкають в інших регіонах країни. Цього разу паломництво мало суто регіональний характер, зібравши українців із парафій, розташованих на території Тоскани. Приурочена до Різдва Пресвятої Богородиці, Божественна Літургія відбулася у Санктуарію містечка Монтенеро, що поблизу Ліворно. Вдале розташування храму дозволило прочанам насолодитися морською панорамою Тірренського узбережжя, побачити, наче на долоні, місто Ліворно, разом з тим вдихаючи чисте і свіже повітря та зігріваючись під теплими променями сонця. Доволі простора, як для такого невеличкого храму, зала прийняла в собі всіх прочан, відкривши їх очам злагоджену та впевнену роботу священників, що прибули сюди разом із своєю паствою. Приємно також відзначити присутність на прощі отця Андрія, що прибув на прощу зі своїми вірними з міста Болонья, а також відверто молодий склад священнослужителів. Найбільш яскравими спогадами можна назвати коли Владика Діонісій благословив і окроплював свяченою водою всіх присутніх на Літургії дітей, а також заодно і їх батьків. Дякуємо отцеві Володимиру Волошину та іншим священикам, які організували молитву у храмі і трапезу у залі, а також, безумовно, за виступ представників художньої самодіяльності громади міста Сієна, яким вдалося здивувати всіх присутніх на обіді прочан високим рівнем майстерності та підготовки. Сподіваємося, що всі молитви, які були звернені в цей день до Пресвятої Богородиці, а також до її сина Ісуса Христа, будуть неодмінно почуті, й на нашій Батьківщині запанує мир і спокій, як в душі тих, кого безпосередньо торкнулася війна, так і нас, тих, хто, не зважаючи на відстань, вболіває за свій народ та бажає мирного врегулювання конфлікту та повернення до нормального життя сотень тисяч наших співвітчизників».

Від імені громади міста Флоренція, Олександр Дудник