Владика Діонісій освятив новий престіл у храмі св. Моніки та св. свщм. Йосафата в українській персональній парафії у Барселоні
  • Втр, 22/11/2016 - 17:17

У неділю, 20 листопада 2016 р., українці у м. Барселона (Іспанія) відзначали свій престольний празник - Святого священномученика Йосафата. З цієї нагоди на запрошення о. Сергія Знака, місцевого пароха, відбувся душпастирський візит Владики Діонісія Ляховича.

Напередодні празника, у суботу 19 листопада, Апостольський візитатор очолив Велику Вечірню з Литією у співслужінні з настоятелем храму.

Наступного дня після завершення служіння Утрені Архієрей звершив Чин освячення престолу у храмі і очолив служіння Божественної Літургії, перед якою відбулася Сповідь вірних. Божественну Літургію з владикою Діонісієм разом співслужили о. Сергій Знак, парох, о. Володимир Калабішка, капелан громади УГКЦ м.Вік, о.Тарас Когут, капелан громади УГКЦ у м. Гіссона, ієромонах Володимир Сабат, ЧНІ, капелан громади УГКЦ у м.Барселона при монастирі Отців Редемптористів,  о.Іван Стефурак, секретар Апостольського візитатора, та архипресвітери Барселонкської Архидієцезії о.Джоан Галтес, єпископський вікарій, і о.Антоні Матабокс, економ Архидієцезії. У Літургії взяла також участь новопризначений Консул України в Барселоні п.Оксана Драмарецька, гості із громади УГКЦ у м.Барселона, що при монастирі Отців Редемптористів, та із м. Гіссони.

Після читання Євангелії  владика Діонісій звернувся з проповіддю до присутніх. У своєму слові він сердечно подякував представникам Барселонської Архидієцезії за наданий у виключне користування для українців храм Св. Моніки, де останніми роками встановлено іконостас та проведено ряд інших робіт, щоб храм у кожній своїй деталі відповідав традиціям українсько-візантійського обряду.  У цьому ж контексті Апостольський візитатор привітав настоятеля і прихожан храму з освяченням нового престолу як місця, на якому приноситься Безкровна Жертва і в якому відтепер містяться мощі Св. Священомученика Йосафата, покровителя парафії. Висвітлюючи подвижницький шлях Святого Йосафата, владика Діонісій наголосив на те, що він за прикладом Христа є добрим Пастирем, який віддає своє життя і таким чином продовжує молитву Ісуса до свого Небесного Отця:  «Щоб усі були одно». «Цей заклик лунає по сьогодні до кожного з нас. Звичайно, між людьми, між християнами можуть закрадатися певні проблеми, навіть і певні поділи. Але проблеми є для того, щоб ми вчилися долати їх в християнський спосіб. Тому ми приходимо до Церкви, щоб ми могли зустрітися із Господом Богом, щоб ми могли з’єднатися з Ним.  Тут є з нами живий Ісус, Богородиця і усі Святі. Це місце, де ми можемо пережити милосердну любов Бога. Тут ми більше не самі, ми підносимо наші спільні моління. А тому ми себе повинні запитати, чи справді ми зустріли Бога за нашим ставленням до ближніх?», - наголосив проповідник.

На завершення Літургії о.Сергій висловив подяку Апостольському візитатору, присутньому духовенству, парафіянам, гостям та представникам Архидієцзії Барселони, запросивши їх до слова.

Після Святої Літургії відбулося мирування та під спів хору вшанування святих мощей Священомученика Йосафата, які владика Діонісій привіз із Рима.  

Насамкінець усі присутні зустрілися за святковою трапезою і змогли поспілкуватися в родинній, живій та домашній атмосфері.