Владика Діонісій відвідав з душпастирським візитом українську церковну громаду в Остії, що біля Риму
  • Втр, 28/02/2017 - 12:51

У Сиропусну неділю, 26 лютого 2017 року, преосвященніший владика Діонісій (Ляхович), Апостольський візитатор для українців греко-католиків в Італії, відвідав з душпастирським візитом українську громаду в м. Остії, що біля Риму.

Під час Божественної Літургії владика Діонісій звернувся до вірян з духовним словом, в якому пригадав про те, що з неділею Сиропусною Свята Церква розпочинає Великий піст. Архиєрей зазначив, що Великий піст – це «благодатний сорокаденний період в році, який Церква не раз називає також весною для душі. З приходом Чотиридесятниці богослужіння в особливий спосіб закликатимуть нас до покаяння і до покути за власні гріхи та до діл милосердя. У цьому періоді християни покликані бути також винятково поміркованими у власному харчуванні».

Продовжуючи свою проповідь, владика звернув увагу на те, що також Ісус Христос на початку своєї місійної діяльності постив сорок днів та сорок ночей у пустині, де вів боротьбу з дияволом, щоб створити новий спосіб мислення, новий спосіб поведінки, нову життєву програму (пор. Мт 4, 1-11; Лк 4, 1-13). Диявол пропонує Ісусові панування над світом і над іншими, а Ісус – служіння. «Ви знаєте, що князі народів панують над ними, а вельможі гнітять їх. Не так має бути між вами. Але як хтось хотів би у вас бути великий, нехай буде вам слуга. І хто б хотів у вас бути перший, нехай стане вам за раба. Так само Син Чоловічий прийшов не для того, щоб йому служили, але – послужити й дати життя своє на викуп за багатьох» (Мт 20, 25-28). Диявол пропонує Ісусові, щоб використав свою Божу силу і перетворив камінь у хліб. Ісус не робить чуда хліба для себе, але робить велике чудо для інших, для зголоднілих людей – Господь ділить хліб. Диявол пропонує славу і насолоду, Ісус – послух своєму Отцеві і відчуття потреб інших людей, – наголосив проповідник.

Підсумовуючи своє слово, Владика Діонісій заохотив молільників до посту, кажучи: «Нам треба постити, щоб змінити наше життя, нашу поведінку: від влади до служіння; від хліба для себе (багатства) до ділення своїм з іншими; від шукання своєї слави до відчуття потреб інших людей. Тому піст не є метою, а засобом, щоб ми стали кращими, духовно здоровішими. Хто іде за спокусою диявола, той вбиває інших; хто іде за програмою Ісуса, той дає життя».

Після Святої Літургії громада міста Остії щиро подякували владиці Діонісію за відвідини, спільну молитву та духовне слово підтримки.

Додамо, що українська церковна громада в Остії діє вже понад п’ять років при церкві св. Миколая (San Nicola di Bari al Borgetto dei Pescatori, Via delle Quinqueremi S.N.C., Lido di Ostia). Остія належить до Римської єпархії, тому церковною місцевою громадою опікується парафія свв. Сергія і Вакха, зокрема кожної неділі Божественну Літургію о 12.30 звершує протоієрей Дмитро-Петро Квич, віце-парох української парафії в Римі.