Владика Діонісій взяв участь у відзначенні Всесвітнього Дня мігранта та біженця в Мілані
  • Втр, 17/01/2017 - 12:08

У неділю, 15 січня 2017 р., за покликом Папи Франциска увесь християнський світ відзначив 103-ій Всесвітній День мігранта та біженця. В сучасних реаліях, міграція відбувається на усіх континентах земної кулі. Вона торкається не лише тих осіб, які шукають кращих умов для життя та роботи, а й тих, хто тікає з батьківщини від війн та голоду.

В Церкві Святого Стефана, що є головним осередком та координуючим органом для емігрантів, що перебувають в Мілані, відзначити цей день спільною Літургією та молитвою за амброзіянським  обрядом, зібралися близько 18 капеланів різних громад Міланської Архієпархії. До Служби Божої, також долучився дон Альберто Віталі – керівник Мігрантесу в Мілані. Почесним гостем під час Божественної Літургії був Владика Діонісій Ляхович – Апостольський Візитатор для всі українців греко-католиків в Італії. Єпископський вікарій Лука Брессан, що займається питаннями культури і  мігрантів в Мілані, звернувся до присутніх з такими словами: «Сьогодні, ми маємо можливість наповнитися новим досвідом, адже до цієї Євхаристії долучився Владика Діонісій, який є представником східного християнського обряду. Тільки вдумайтесь, наскільки різними є християнські обряди. Ці відмінності роблять Католицьку Церкву багатою. Кожної неділі ми покликані для роздумів над силою Всевишнього, що діяла через Ісуса Христа для нашого добра. В рамках цієї асамблеї з нагоди Дня мігранта, участь в якій взяли представники різних національностей, мені б хотілося висловити слова подяки, за те, як ви свідчите Христа та долучаєтесь до розбудови християнства тут в Мілані».

Відзначення Всесвітнього Дня мігранта покликане для молитви та дії, щодо тих, які шукають порятунку та спокійного проживання для себе та своїх родин. Страх за своє життя для багатьох перетворюється в гнів. Місія Церкви та церковних спільнот покликана для того, щоб позбавляти від агресії, а на те місце вселяти в людей надію, любов та милосердя.

«Я такий же емігрант, як і ви, що тут зібралися сьогодні. Адже маю українське коріння, але народився і виріс в Бразилії, - з такими словами, Владика Діонісій Ляхович звернувся до представників різних громад у своїй вітальній промові – всі ми приїхали сюди з різних континентів – Африки, Азії, Східної Європи, Латинської Америки та Океанії. Як різні ріки впадають в одне море. Це море, може стати некерованою стихією, але ми керовані Господом, тому незважаючи на наші відмінності в культурі, традиціях та звичаях – всі ми долучаємось до розвитку християнської віри та розбудови Церкви. Церква – є порятунком для багатьох нужденних. Натомість, наша віра є тією водою, яка живить Церкву.  Я хотів би подякувати, всім вам та Міланській Архідієцезії за те, що ми, будучи чужими один одному, все ж дослухаємось до голосу Всевишнього та творимо правдиву християнську спільноту».  На завершення, Владика Діонісій вділив усім присутнім архієрейське благословення.

За даними ООН на кінець 2015 року в світі нараховувалося понад 65 мільйонів осіб, які покинули свої домівки через військові конфлікти. Що ж до українських громадян, то біженцями зареєстровано 3 тисячі наших співвітчизників та 2 мільйони внутрішньо переселених осіб.

За 24 роки незалежності з України виїхали  до 10 мільйонів населення. Нажаль ця тенденція постійно зростає.