Владика Дмитро благословив початок фестивалю лемківської культури та історії «Дзвони Лемківщини»
  • Нед, 07/08/2016 - 11:21

6 серпня 2016 р. Б. Владика Дмитро Григорак, ЧСВВ – Правлячий Архиєрей Бучацької Єпархії УГКЦ в урочищі Бичова на Ватряному полі неподалік міста Монастириська благословив відкриття ХVІІ Всеукраїнського фестивалю «Дзвони Лемківщини».

В часі урочистого відкриття фестивалю було відслужено молебень, який очолив Преосвященний Владика Дмитро у співслужінні з духовенством Монастириського деканату та священнослужителями, які прибули на фестиваль з поза меж нашої єпархії.

Після молитви Архиєрей на прохання представників лемківської громади із міста Горлиця, що в Польщі, яких Владика Дмитро відвідав у понеділок, передав вітання всім учасникам лемківської ватри в Монастириську. Відтак Єпископ продовжив: «…ця ватра відбувається в непростий час, а навіть в трагічний, зараз в ці хвилини наші хлопці стоять під вогнем противника, дехто гине, дехто стає калікою, але вони стоять і не пускають ворога сюди. Пліч-о-пліч там стоять лемки, волиняни, наддніпрянці, харків’яни, одесити,…, всі разом захищають свою Батьківщину, яку нам дав Господь». На завершення проповіді Владика Дмитро закликав всіх українців бути разом: «…разом тримати удар, щоби разом вистояти і разом перемогти…».

Після слова Єпископа Бучацького було зачитано привітання від Архиєпископа і Митрополита Тернопільсько-Зборівського Василія Семенюк.

На завершення урочистого відкриття фестивалю лемківської культури та історії «Дзвони Лемківщини» голова Тернопільської ОДА п. Степан Барна за духовно-просвітницьку та волонтерську діяльність нагородив Владику Дмитра орденом «Єдність та воля». Окрім Єпископа Бучацького, цього дня, було відзначено нагородою о. Івана Гуню та декількох десятків військовослужбовців.

Також в часі відвідин фестивалю Владика Дмитро провів розмову з Надзвичайним і Повноважним Посол Бельгії в Україні паном Люком Якобсом.