Владика Петро: Що ви особисто можете зробити для миру в світі?
  • Втр, 22/01/2019 - 16:11

Ми всі знаємо, що насильством нічого не віршувалося в нашому неспокійному світі. Так, безумовно, є безліч проблем, але війна не є засобом.

Насильство та війни призводять до примусових міграцій, величезних страждань, витрати ресурсів, труднощів і, як правило, призводить до смерті та знищення.

Тим не менш, примирення, на думку деяких людей, розглядається як ознака слабкості, капітуляції та навіть як ризик всього, що ми цінуємо та маємо.

Проте, були деякі відомі приклади дуже вражаючих результатів ненасильницьких методів здійснення змін у світі. Подивіться на приклад Ганді, Мартіна Лютера Кінга. Чи, наприклад, падіння радянського режиму в Східній Європі. Україна могла б бути гарним прикладом цьому. Святий Іоанн Павло 11 сказав, що ми можемо змінити світ “лише використовуючи зброю істини та справедливості”. Папа Франциск сказав: “Насильство має своє джерело в людському серці, тому принципово щоб в першу чергу в сім’ї практикувати миролюбність”.

Людям важко уявити, що мир у світі починається насамперед у серці кожної людини та у лоні сім’ї. Вони кажуть, що сильні лідери, уряди, бізнесмени, починають війни. Зрештою, вони це роблять, але ці лідери “на вершині” представляють людей, які обирають їх і дають їм владу.

Насильство має своє джерело в людському серці, тому принципово щоб в першу чергу в сім’ї практикувати миролюбність

Душа країни знаходиться в найменшій формі стосунків – сім’ї. Гарна сильна нація спирається на міцну основу, яка базується на богобоязливій та люблячій сім’ї та окремих особистостях.

Церква завжди навчала нас, що сім’я є невід’ємною частиною або насінням в якому сім’ї навчаються спілкуватися, демонструють турботу про один одного, і створюють атмосферу, в якій розбіжності, конфлікти та непорозуміння вирішуються не силою, а діалогом, повагою, турботою про інших, проявляючи милосердя та прощення.

Сім’я живе і підтримує цінності, які ми очікуємо від нашого суспільства та лідерів.

Насильство та розбиття сім’ї або навіть повна відсутність сімейного життя, хоча вони все частіше зустрічаються, – це не шлях яким Бог створив нас. Як каже Папа Франциск: “Мир сам по собі – Святий”.

Сім’я живе і підтримує цінності, які ми очікуємо від нашого суспільства та лідерів.

Ісус дуже чітко говорить нам про це. Він дав нам блаженства (Мт. 5. 3-10) Вони в першу чергу підкреслюють, що мир, любов і благополуччя залежать від кожної людини, що практикує ці блаженства. Очевидно, що ця мудрість також призначена для лідерів. Уряди повинні керуватися справжнім миром і гармонією в світі, вони повинні керуватися тим, що відображає ці основні принципи. Всі мирні рухи черпають свої натхнення та сили з молитви.

Владика Петро Стасюк

Єпархій Української Греко-Католицької Церкви у

Австралії, Новий Зеландії та Океанії