Владика Степан Сус заохочував семінаристів виховувати у собі свідомість відповідальності за Церкву
  • Чтв, 20/02/2020 - 16:19

Голова ПМВ владика Степан Сус зустрівся з вихованцями Дрогобицької духовної семінарії і розповів про сучасні душпастирські потреби в країнах, якими опікується Пасторально-міграційний відділ, і вимоги до майбутніх кандидатів на служіння.

«Наше головне завдання – забезпечити душпастирями наших вірних. Це нелегко зробити, – зізнався владика. –  Для цього священникам потрібні мінімальні знання відповідної іноземної мови, вони мають бути готові до багатьох викликів і швидкої адаптації. Ми працюємо над тим, щоби допомогти нашим священникам бути добре прийнятими в новому місці і мати належну опіку».

Він відзначив, що на сьогодні існує потреба в священниках у Чехії, Словаччині, Південно-Африканській Республіці, Лівані, Іспанії та деяких інших країнах.

«УГКЦ – це місійна Церква. Ми не обмежуємося Галичиною чи Україною, а стараємося бути там, де є наші вірні. Сьогодні географія нашої Церкви є унікальна. Ми маємо чотири парафії китайців, які моляться англійською нашу Літургію. Для них служить отець єзуїт із Ванкувера. Ці спільноти збираються у Гонконзі та Ванкувері. Вони могли б бути буддистами, але стали греко-католиками. Деякі з них навіть носять вишиванки. Це феномен. Отже, є якась особлива атмосфера в нашому способі життя і служінні, що неукраїнці хочуть стати греко-католиками і дотримуватися нашого обряду», – розповів владика Степан.

У зустрічі також взяли участь працівники ПМВ о. Андрій Гах та о. Роман Ільницький, які презентували свої напрямки роботи у відділі.

«Наш відділ був створений, щоби насамперед охопити духовною опікою наших вірних, які виїхали за кордон,  – розповів секретар ПМВ о. Андрій Гах. – Світлої пам’яті отець Василь Поточняк був одним із ініціаторів такого душпастирства в Італії і був першим координатором для українців Італії. Він їздив по містах, шукав наших людей, створював громади. Завдяки цьому сьогодні в Італії маємо екзархат, понад сто парафій і близько шістдесяти священників».

Він наголосив, що завдання ПМВ – дбати про духовну опіку наших вірних, які перебувають у тих країнах, де немає ієрархічної структури УГКЦ.

«Люди в багатьох країнах спраглі почути Боже Слово. Вони часто мають матеріальне, але не мають духовного. І шукають. Ви не маєте думати про проблеми, де жити, що їсти, як утримати сім’ю, головне – бажання послужити Церкві і людям, щоби ми стали носіями Божої благодаті там, де цього потребує Церква», – звернувся о. Андрій до вихованців Дрогобицької семінарії.

Також у Дрогобичі голова ПМВ владика Степан Сус зустрівся з єпископом Самбірсько-Дрогобицьким Ярославом Прирізом. Владика Степан подякував за душпастирів з єпархії, які служать для вірних УГКЦ там, де ще немає структур нашої Церкви, і поділився планами щодо розвитку праці відділу. Єпарх Самбірсько-Дрогобицький подякував за візит та служіння єпископа і висловив готовність і надалі всіляко сприяти праці ПМВ.