Владика Володимир (Груца): Покута – не покарання, а Божа педагогіка
  • Птн, 14/10/2016 - 09:27

Покута – не покарання, а своєрідна педагогіка і, навіть більше, медицина для людини. Я дуже часто Сповідь порівнюю із візитом до лікаря. Ми йдемо до лікаря, коли є хворими, відчуваємо біль, почуваємося недобре. Лікар нас тоді приймає, слухає, дає поради. Лікар чистить нашу рану і наказує протягом певного часу цю рану промивати. А що є промиванням рани? Хіба це покарання? Ні. Це медицина, аби ця рана загоїлася.

Сказав владика Володимир (Груца), Єпископ-помічник Львівської архиєпархії УГКЦ, 13 жовтня в програмі "Відкрита Церква. Діалоги" на Живому ТБ.

На його думку, покута – це медицина, яка спричиняється до зцілення ран людини. Бо Сповідь прощає гріхи й  корінь гріха викорінюється, але залишається рана. «Часом людина може думати, що Бог їй не простив, бо їй не полегшало. Чому? Бо рана ще не загоїлася. І навіть, коли рана загоюється, може лишитися знак, який буде їй пригадувати неприємні моменти з життя», - пояснив єпископ.  За його словами, Христос ніс хрест за нас і вже відпокутував всі гріхи за нас, а ми це приймаємо, або не приймаємо в нашому житті. «Покута – не покарання, а Божа педагогіка для нас», - підсумував він.