Владика Ярослав: Богові не потрібні пояснення, чому ми так далеко відійшли від Нього, Він прагне одного - щоб ми якнайшвидше прийняли Його в свій дім
  • Пон, 11/02/2019 - 11:47

10 лютого владика Ярослав, єпископ Самбірсько-Дрогобицький, відслужив Божественну Літургію в Катедральному соборі Пресвятої Трійці м. Дрогобич.

Під час проповіді владика Ярослав пояснив недільне євангельське читання про начальника єрихонських митарів - Закхея, - який для того, щоб побачити Ісус, заліз на смоковницю. "Закхею необхідно було зробити зусилля, щоб побачити Ісуса. Подібно й кожна людина доклавши старань може змінити те становище, в якому вона опинилася", - сказав проповідник.

Бог бажає, щоб будь-які зміни в житті людини відбувались з її власного вибору. "Він іде, пропонуючи спасіння, але людина повинна зробити крок назустріч, виявити своє бажання зустрітися з Ним", - наголосив єпископ. Закхей є символом людини, яку після гріхопадіння Адама і Єви понівечив гріх. Людина, виправдовуючись нібито наготою, а, насправді, намагаючись приховати свій гріх, ховалася серед хащів і дерев, віддаляючись усе далі й далі від Господа.

Проте Бог не перестає шукати людини. Задля неї Він сам стає людиною. "І саме сьогодні, серед гілля на дереві, Він помічає отого маленького чоловічка, багатого начальника над митарями і водночас грішника на ім’я Закхей. Кличе його по імені, і Господній радості немає меж, бо нарешті знайшов те, що загубилося, і може подарувати Своє спасіння тому, що загинуло", - наголосив владика Ярослав.

Радість Ісуса, що навернувся Закхей, - це радість Бога, коли на добру стежка навертається ще одна душа. "Йому не потрібні пояснення, чому ми так далеко відійшли від Нього. Він хоче тільки одного - щоб ми відразу, якнайшвидше, прийняли Його у свій дім", - додав проповідник.

Христос дивиться на нас подібно, як дивився тоді на Закхея. "З одного боку, Він бачить нас як слабких, розчарованих, грішних людей, а з іншого боку, Ісус бачить нас як здібних,
вірних, прощених, нових людей, якими ми можемо стати, коли віддамо наше
життя Йому, так як це зробив Закхей", - сказав у підсумку владика Ярослав.