Владика Йосафат (Мощич): "Обов'язком священика є проповідувати як у храмі, так і поза ним"
  • Птн, 10/10/2014 - 12:27

8 жовтня подячним молебнем завершився ІІІ-й тур реколекцій для священиків Самбірсько-Дрогобицької єпархії. На запрошення владики Ярослав (Приріза), єпископа Самбірсько-Дрогобицького, цьогорічні реколекції провів владика Йосафат (Мощич), єпископ-помічник Івано-Франківської архиєпархії. Упродовж трьох реколекційних циклів владика Йосафат виголосив науки для 260 священиків єпархії.

Під час духовних наук реколектант роздумував над обов’язком священнослужителя голосити Добру Новину. "Обов'язком священика є проповідувати як у храмі, так і поза ним", - зазначив владика Йосафат. За словами, папи Франциска на сьогоднішній день є багато "паперових" християн, тобто таких, які не живуть активним церковним життям. Таким "номінальним" християнам священик має спершу звістити особу Ісуса Христа, щоб пробудити їхню віру.

Про силу та природу проповіді говорить апостол Павло: «Богові вгодно було спасти віруючих глупотою проповіді» (1 Кор. 1, 21). Цими словами Апостол пояснює, що немічну людську проповідь Бог робить сильною силою Свого Духа. «Бог не судитиме нас по результату проповіді, але по тому, чи сіяли ми Його Слово, чи ні», - сказав у підсумку єпископ.

Наприкінці реколекцій владика Ярослав висловив подяку реколектанту за духовний досвід, яким він щиро ділився зі священиками впродовж днів духовної віднови. Священнослужителям єпископ побажав примножувати духовний досвід, щоб могти завжди бути добрими душпастирями.

Зазначимо, що реколекції для духовенства Самбірсько-Дрогобицької єпархії відбуваються щороку, восени. Метою днів духовної віднови є створення можливості для священнослужителів в атмосфері спільної молитви часослова збагатити свій особистий духовний досвід завдяки духовним повчанням реколектанта та особистому спілкуванню з ним.

о. Олег Чупа,
прес-секретар Самбірсько-Дрогобицької єпархії