Владика Йосафат Мощич відвідав довічно засуджених
  • Суб, 12/11/2016 - 18:28

В рамках заходів УГКЦ до Дня Ювілею Божого Милосердя для в’язнів, проголошеного Папою Франциском, Івано-Франківську установу виконання покарань №12 відвідав єпископ-помічник Івано-Франківської Архієпархії УГКЦ Преосвященний владика Йосафат Мощич. Про це повідомив Інформаційний центр Молодіжної комісії Івано-Франківської Архієпархії УГКЦ. 

В молитовній каплиці установи владика Йосафат у співслужінні в'язничних душпастирів та сотрудників храму Зіслання Святого Духа о. Арсена Панчака та о. Василя Сливоцького відслужив Молебень до Христа Милосердного для засуджених. Супроводжували молитву своїм співом волонтери, а зокрема сестри мирянського ІІІ Чину Св.Василія Великого (парафія Царя Христа ). У своєму слові Преосвященний владика запевнив присутніх у тому, що наш Отець Небесний, ніколи не перестає любити кожного з нас, не залежно від того, які провини ми вчинили. Також владика Йосафат наголосив на особливій ласці Ювілейного Року Божого Милосердя, яка проявляється в тому, що Отець Небесний стирає всі наші гріхи та злочини наче їх раніше не було. Саме тому маємо не зволікати і все зробити для спасіння нашої душі.

На завершення владика помолився над кожним в'язнем та уділив архієрейське благословення, а також подарував присутнім образки, вервиці та молитовники. Окрім того, владика Йосафат також відвідав камери, де перебувають засуджені до довічного ув'язнення. Ці в'язні знаходяться в особливій духовній потребі.

Святіший Папа Франциск при зустрічі у Римі з делегатами Міжнародної асоціації кримінального права висловив думку, що довічне ув'язнення є "прихованою стратою". З цієї причини воно недавно було виключено з Кримінального кодексу Ватикану. Остаточно кожен засуджений на довічно мусить мати шанс на повернення до суспільства в результаті застосування помилування.

Станом на 1 вересня 2016 року в пенітенціарних установах перебувало 1552 осіб, засуджених на довічне ув'язнення, а ще 440 осіб перебувало в установах на окуповані території Донбасу. 34 % засуджених до довічного покарання раніше не були покарані за кримінальні вчинки. Існує припущення, що серед нині відбуваючих покарання є десятки осіб, що отримали неправосудні вироки. 74 % засуджених - віком 18 - 34 роки. 

Середня кількість років, яку засуджені до довічного позбавлення волі відбувають в установах виконання покарань за кордоном, становить: 

у США – 7 років, 

у Швеції – 9, 

Великобританії – 14-15, 

Франції – 17-18, 

Італії – 21, 

Польщі – 25. 

Можливість дострокового звільнення засуджених до такого виду покарання передбачена також законодавством Японії, Кореї, Південної Америки – після відбуття 10 років покарання, Німеччини – 15 років, Канади – від 10 до 25 років (або не менше 25 років – залежно від тяжкості злочину). В Україні закон передбачає певні умови, за яких особа, засуджена до довічного позбавлення волі, може звільнитися. Після відбуття 20 років ув'язнення засуджений при сумлінній поведінці і ставленні до праці може подати клопотання про його помилування Президентом України. В разі задоволення клопотання Президент України видає указ, відповідно до якого заміняє засудженому подальше відбування покарання у виді довічного позбавлення волі позбавленням волі на строк не менше 25 років. При цьому особа отримує новий правовий статус і може бути звільнена умовно-достроково після відбуття не менше трьох чвертей новопризначеного покарання. Тобто особа, засуджена до довічного позбавлення волі, може стати вільною після фактичного відбуття тридцяти восьми років дев'яти місяців за ґратами.