Владика Йосиф Мілян: Це виклик для Церкви - як провадити розділені сім'ї мігрантів
  • Пон, 17/07/2017 - 21:46

Переважна більшість українців, які виїхали на працю за кордон, мають родини. І це виклик Церкви - як надавати душпастирську опіку і провадити ці розділені сім'ї. Про це заявив Голова ПМВ владика Йосиф Мілян під час VII сесії духовно-формаційного семінару для священиків-місіонерів, що розпочався у м. Яремче.

"Душпастирство сімей в умовах міграції найбільш актуальне для Іспанії і Португалії. А в Італії, наприклад, працюють переважно жінки. Водночас майже всі українці, які виїхали на працю за кордон, - вони сімейні. Їхні чоловіки або жінки та діти залишились в Україні. І це виклик Церкви - як провадити і полагодити ці розділені родини", - зазначив владика Йосиф.

Він відзначив, що за кордоном дуже важливо зберігати духовну ідентичність. "Приналежність до Церкви - це початок усвідомлення, хто я є. Якщо людина не усвідомить своєї приналежності до Бога, до Церкви, вона буде блукати, поки не знайде своє коріння", - зазначив єпископ.
Владика також розповів учасникам семінару про потреби УГКЦ у священиках на місійних теренах і про діяльність ПМВ.

"Маємо бажання, щоби нашою працею зацікавилися не тільки країни, де немає ієрархічних структур УГКЦ, а також ті, де компетенція єпархів чи екзархів, у яких подібні виклики і проблеми. Адже деякі країни, якими ми опікуємося, вже мають яскраві ознаки діаспори: Португалія, Іспанія, - зауважив владика Йосиф. - ПМВ працює над створенням нових парафіяльних стуркутур. Ми створили нові громади в ОАЕ і на Кіпрі. Туди треба священиків. Також тривають перемовини про створення нашої громади в Інодонезії, ПАР, Лівані, Китаї і Грузії. Треба священиків до Португалії, Іспанії, Греції, Туреччини".

Також єпископ розповів, що минулого року ПМВ провів у Фатімі (Португалія) перший Форум мігрантів УГКЦ Центральної та Західної Європи. А цього року з нагоди відзначення 70-тих роковин депортації українців в Казахстан Пасторально-міграційний відділ проведе у жовтні Форум мігрантів у Караганді.

Крім того, зауважив Голова ПМВ, у вересні 2018 року у Римі відбудеться другий форум УГКЦ Центральної та Західної Європи, присвячений українській молоді в Європі.

Владика також поінформував священиків про щорічний практичний курс ПМВ з місійного служіння для семінаристів передостаннього року навчання.

Цього року ПМВ проводить VIІ сесію духовно-формаційного семінару для священиків-місіонерів у м. Яремче-Ямна з 17 по 20 липня. Тема цьогорічного семінару: "Душпастирство сімей: передподружня катехизація, проблема церковної ідентичності".