Владики церков Львівщини закликали вірян спільно боротись з корупцією
  • Суб, 26/12/2015 - 19:57

Владики католицьких та православних українських церков звернулися до усіх християн з посланням єднатись заради подолання корупції та її проявів. Очільники єпархій закликають вірян жити чесно та за жодних обставин не брати хабарів і не давати їх іншим.

Звернення підписали: Владика ІГОР Возьняк, Архиєпископ і Митрополит Львівський УГКЦ; Владика ДИМИТРІЙ Рудюк, Митрополит Львівський і Сокальський УПЦ КП; Владика МЕЧИСЛАВ Мокшицький, Архиєпископ, Львівський Римсько-Католицький Митрополит; Владика ФІЛАРЕТ Кучеров, Єпископ Львівський і Галицький УПЦ; Владика МАКАРІЙ Малетич, Митрополит Київський і всієї України, Предстоятель УАПЦ; Владика МИХАЇЛ Колтун, Єпископ Сокальсько-Жовківський УГКЦ; Владика ТАРАС Сеньків, Єпископ Стрийський УГКЦ; Владика ЯРОСЛАВ Приріз, Єпископ Самбірсько-Дрогобицький УГКЦ; Владика ЯКІВ Макарчук, Єпископ Дрогобицький і Самбірський УПЦ КП.

Нагадаємо, що владики ухвалили низку спільних звернень, спрямованих на подолання негативних явищ у суспільстві, які оголошуватимуться у храмах області. Перше з них було спрямоване на боротьбу з пияцтвом серед населення та оприлюднене 18 грудня.

Текст звернення:

"Дорогі в Христі брати і сестри!

У цей, такий важкий для України час, коли щодня гинуть наші воїни-герої на Сході, коли тисячі українських сімей засинають і прокидаються зі страхом за своїх рідних, які перебувають в зоні АТО, нашу вимолену молитвами мільйонів віруючих людей і вистраждану тисячами жертв-героїв державу поборює ворог, не менш страшний, аніж зовнішній агресор. Це – корупція. Нею, мов іржею, наскрізь просякло все українське суспільство – від перших облич держави і до найпростіших українців, які часто не знають, як саме повинні правильно вчинити, аби забезпечити бодай найбільш необхідним свою сім’ю.

 Більшість громадян України зустрічаються з проявами корупції на побутовому рівні – в поліклініці, лікарні, школі, університеті… До корупційних дій часто доводиться вдаватися для реалізації своїх навіть законних прав. За статистикою, майже половині українців відомо про випадки хабарництва для ухвалення незаконного рішення, а понад 60% наших співгромадян зізнаються про випадки, коли давали хабар для отримання того, що й так їм належиться.  І з кожним наступним разом такий «подарунок-подяка» дедалі більше сприймається у свідомості українця як щось нормальне й обов’язкове.  Як же розрізнити вдячність від хабара? Подякою є те, що можемо вчинити, не ховаючись, відкрито.

У Святому Письмі читаємо: «Не викривляй закону, не дивися на особи і не бери дарунків, тому що дарунки засліплюють очі мудрих і перекручують справу правих; правди, правди шукай, щоб ти був живим» (Втор. 16:19-20). «Віддаляйся від неправди і не умертвляй невинного і правого, бо Я не виправдаю беззаконника. Дарів не приймай, бо дари роблять сліпими зрячих і спотворюють справу правих» (Вих. 23:7-8).

Основою справедливості в розподілі соціальних благ між людьми є порядок, який разом забезпечують закон та влада. Саме законодавство й представники влади повинні служити інструментами, призначеними для впорядкування суспільного життя людей. Зловживання ж законом та повноваженнями, наданими окремим людям для управління тою чи іншою структурою, є корупцією, свавіллям, яке порушує порядок, заснований на Божих законах для суспільного життя людей. Тому корупція – це не лише порушення правопорядку, а й аморальний вчинок, гріх, за який доведеться відповідати на Суді Божому.

Кожен, хто вважає себе християнином, повинен поставити собі за мету: за жодних обставин не брати хабарів самому й чинити все можливе, щоб не давати їх, вводячи у гріх інших.

Не останньою причиною корупції є низький рівень життя в Україні.  Отож, закликаємо очільників  держави й нашої області зробити все можливе, щоб забезпечити підняття заробітної плати людям, які сумлінно працюють і хочуть жити чесним життям.

Звертаємось до всіх, хто має доступ до бюджету, до державних і комунальних коштів та майна, до всіх службовців і депутатів, до всіх суддів, прокурорів, міліціонерів, лікарів, освітян і всіх українців! Почнімо жити чесно! Любімо свого ближнього як себе самого, бо тільки чесність, щирість, взаємна любов і пошана здатні будувати щось нове, міцне і прекрасне. Простягаймо руку помочі один одному і безкорисливо служімо кожному в дусі християнської любові, бо сказав Господь, що «по любові між вами буде видно, чи ви є Моїми учнями» (пор. Ів. 13.35). Біймось гріха, який веде до страждання й погибелі, а кожен на своєму місці чинімо добро і Бог миру буде з нами!

Благословення Господнє на Вас!"