Владики Постійного Синоду УГКЦ зустрілися із духовенством Львівської Архиєпархії
  • Втр, 28/05/2019 - 12:13

27 травня 2019 року Блаженніший Святослав, Отець і Глава УГКЦ, разом із владиками Постійного Синоду зустрівся із духовенством Львівської Архиєпархії. Ця зустріч відбулася в рамках зібрання Інституту постійної формації духовенства ЛА УГКЦ в стінах Львівської Духовної Семінарії Святого Духа.

Блаженніший Святослав проаналізував Папський Синод на тему молоді, що відбувся в лютому цього року, зокрема звернув увагу на зустріч зі Святішим Отцем, спрямовану на проблему постраждалих від духовенства і монашества.

Глава Церкви акцентував на усвідомленні факту, що світ та вірні дуже стрімко змінюються. Молодь вимагає іншого способу душпастирства, відтак Церква мусить передумати спосіб проповіді до молоді.

Ще один акцент – роль духовного супроводу як одного із ефективних способів душпастирства і потреба бути поруч із мирянином. Молодь дуже просить, щоб знайшовся той, хто готовий стати поруч.

Папа Франциск говорить про душпастирське навернення. Ми сьогодні можемо бути в контакті з цілим світом, але людські стосунки стають викривленими. Через це необхідно переосмислити спосіб душпастирства.

Також Блаженніший висловив подяку капеланам за жертовне служіння у зоні бойових дій. “Ми гордимося тими священиками, хто сьогодні лишив теплі парафії і поїхав туди, де йде війна!” роль священнослужителя надзвичайно відповідальна у наш час, адже сьогодні суспільство вимагає прозорості від Церкви.

Наостанок Отець і Глава УГКЦ закликав духовенство до натхненного і доброго служіння: “Хочу щоб моя церква дала гідне свідоцтво Христове”.

Відтак виступили інші члени Постійного Синоду. Високопреосвященний владика Євген, архиєпископ і митрополит Перемисько-Варшавський, розповів про життя у Польщі, про підтримку наших заробітчан.

Високопреосвященний владика Борис, номінований архиєпископ і митрополит Філадельфійський, поділився своїм досвідом, а також звернув увагу на добре і віддане служіння священників Львівської Архиєпархії.

Преосвященний владика Богдан, єпарх Пармський, розповів про те, що семінарії нашої Церкви найбільші в цілій Європі і захотив плекати покликання до священства.

Преосвященний владика Теодор, єпископ-помічник Тернопільсько-Зборівської Архиєпархії, наголосив на особливому виклику – справі катехизації, передавання віри.

Преосвященний владика Богдан, секретар Синоду, звернув погляд на роль архиєрея: “Владика має бути добрим душпастирем душпастирям, адже саме ви маєте далі виховувати ваших парафіян”.

Присутнє духовенство також мало можливість поставити актуальні питання членам Синоду. В цьому блоці зустрічі Блаженніший Святослав говорив про поведінку священства в соцмережах, а також про майбутню зустріч Архиєреїв нашої Церкви зі Святішим Отцем у Римі, зокрема, про її місію – підтримати, скріпити і розвинути стосунки із Апостольським Престолом. Блаженніший звернув увагу на те, що ця зустріч з Папою відбудеться для того, щоб інституційно нам допомогти; це безпрецедентна зустріч щодо поваги і підтримки для нашої Церкви.

Прес-служба Курії Львівської Архиєпархії