«Вміння бути терпеливими у нашій боротьбі може стати одним із видів перемоги над злом»,- Глава УГКЦ у 121-й день війни
  • Птн, 24/06/2022 - 15:26

Довготерпеливість дає людині можливість через щоденну муравлину працю, як навчав праведний митрополит Андрей Шептицький, рухатися вперед, бо так іде до своєї мети цілий народ. Витривалість у доброму показує намір людини, те, наскільки вона прагне добра, наскільки хоче здійснити те, до чого її кличе Господь. Про це сказав Отець і Глава УГКЦ Блаженніший Святослав під час щоденного воєнного звернення у 121- й день війни росії проти України.

Предстоятель зазначив, що упродовж останньої доби на всіх фронтах точилися запеклі бої. «За повідомленнями наших військових, нашої влади – інтенсивність обстрілів, військових дій зростає. Було нанесено потужні удари по Сумщині та Харківщині. Сьогодні вранці були обстріляні місто Миколаїв і та Миколаївська область. Проте найтяжчі, пекельні обставини і військові сутички – на Луганщині, довкола міст Сєвєродонецька і Лисичанська. Там наші військові сковують величезні сили ворога і своїми грудьми закривають Україну. Знову впродовж останньої доби загинули цивільні, невинні люди. Ми віддаємо їх в руки нашого Небесного Отця», – сказав Глава Церкви.

Сьогодні Предстоятель роздумав над ще одним плодом дії Святого Духа, ще однією ознакою зрілості людини в її християнському покликанні, – терпеливістю.

Про яку терпеливість навчає нас Боже слово і Христова Церква? Блаженніший Святослав пояснює, що коли ми говоримо про терпеливість як плід Духа Святого, то насамперед вглядаємося в Боже обличчя. Тобто мова йде про певну прикмету Бога, який терпеливий стосовно людини.

«Боже слово, – додає він, – часом називає нашого Бога довготерпеливим. Господь Бог не бажає смерті грішника, а вміє довго чекати, створювати відповідний час і простір для того, щоб цей грішник навернувся, покинув свою злобу, гріх і міг жити».

«Тому довготерпеливість – це риса християн, які виявляють милосердя до вад, гріхів, немочей інших людей», – підсумовує Предстоятель.

Однак бути довготерпеливим до немічних, продовжує свою думку архиєрей, не означає погоджуватися з цією неміччю чи схвалювати гріх або зло, а вміти бути милосердним і робити все можливе для того, щоб ця особа одужала, позбулася гріха.

«Терпеливість як плід Духа Святого має ще одну рису. У християнському житті дуже важливо бути витривалим у доброму. Ця терпеливість стосується і нас, бо часом незріла людина хоче осягнути все і одразу. Пригадую одного молодого чоловіка, який говорив: Я не знаю, чого я хочу, але я цього хочу вже», – зазначив архиєрей.

На його переконання, терпеливість допомагає людині долати різного роду небезпеки та труднощі і є здійсненням такого дару Святого Духа як кріпость.

«Ми сьогодні дуже потребуємо вміння бути терпеливими. Бо, можливо, терпеливе тривання у духовному та професійному покликанні, в нашій боротьбі буде одним із видів нашої перемоги над злом, над російським агресором», – припустив Предстоятель УГКЦ.

«Ми сьогодні кажемо: Боже, дякуємо, що Ти терпеливий до нас, до наших немочей, навіть до нашої невірності та грізності! Боже, дай нам витривати в добрі аж до смерті! Боже, допоможи нам, скріпи нас у боротьбі за свободу нашої Батьківщини! Боже, благослови Україну! Боже, благослови українське військо. Боже, дай нам усім терпеливість вибороти нашу перемогу!» – додав Блаженніший Святослав.