Войтила, ісламське вторгнення і слова, сказані Бушу мол.
  • Чтв, 23/11/2017 - 19:07

Святий Іван Павло ІІ був містиком, він розмовляв з Богородицею і мав пророчі видіння. Одне з цих видінь пов’язане із майбутнім Європи і потенційним «ісламським вторгненням». Однак йде також мова про війну, що «буде відбуватись не між релігіями». І про сильне речення, яке Папа сказав американському президенту Джорджу Бушу мол.

Певні деталі щодо надприродного явища, що супроводжувало молитву Папи-поляка, котрий помер в 2005 році, стали відомими після його смерті, інші виявились під час швидкого процесу, що виніс Кароля Войтилу на вівтар, спочатку як блаженного, а потім як святого. Нові історії, не без різних подробиць, стали відомими завдяки свідченню монс. Мауро Лонґі, священика з Opus Dei, котрий десятиліття служив у Конгрегації клиру. Священик з Трієсте, котрий від 1985 до 1995 року, ще будучи студентом, супроводжував Івана Павла ІІ в його подорожах по горах провінції Л'Аквіла, зібрав свою впевненість і 22 жовтня 2017 року, в день спомину Папи, прочитав лекцію (не знаючи, що вона буде записана на відео, а зміст – викладений онлайн)  в ермітажі свв. Петра і Павла в Б’єнно, Вал Камоніка.

Серед багатьох інших епізодів та розповідей на тему віри Папи Войтили і сили, яку він докладав до молитви, Лонґі  процитував одну, що стосувалась візії Європи. «Войтила,- розповідає Монсеньйор, - розповідаючи про одне із своїх нічних видінь, сказав мені: «Нагадай це тим, кого зустрінеш в Церкві третього тисячоліття. Я бачу Церкву, яка терпить від смертельної рани. Більш глибокої, більш болючої, ніж рани цього тисячоліття», маючи на увазі комунізм і тоталітаризм нацистів. «Вона називається ісламізм. Вони вторгнуться в Європу. Я бачив орди, що надходили зі Заходу на Схід», а потім перелічив країни: від Мороко до Лівії та Єгипту, і так аж до Сходу. Святійший Отець додав: «Вони вторгнуться в Європу, Європа стане підвалом, старими реліквіями, півтінню, павутиною. Родинні спогади. Ви, Церква третього тисячоліття, повинні стримати вторгнення. Але не зброєю - зброї буде недостатньо - а вашою вірою, якою житимете в повноті». Лонґі розповідає, що ця історія відбулась того року, коли було опубліковано Катехизм Католицької Церкви, тобто 1992. Без сумніву, це сильний образ, котрий одразу перезапустили ті, хто давно боявся ризику ісламського вторгнення в Європу, і хто хотів би бачити більш «мускулисте» ставлення з боку християн.

Однак, слід пам’ятати, дуже малоймовірно, щоб Папу Войтилу «зараховували» до лав тих, хто прагне нового хрестового походу. Окрім впевненості, про яку згадав монс. Лонґі, власне сам Папа говорив про потребу молитви. Не можна забувати, що св. Іван Павло ІІ був одним із найбільших архітекторів діалогу з ісламом. Як можемо не пам’ятати велику промову Войтили перед стадіоном, наповненим молодими мусульманами в Касабланці, в 1985 році, коли він сказав: «Ми, християни і мусульмани, маємо багато спільного, як віруючі, і як людські істоти. Ми живемо в одному світі, позначеному багатьма знаками надії, але й багатьма знаками страждання. Для нас, Авраам є моделлю віри в Бога, підкорення Його волі і впевненості в Його доброті. Ми віримо в одного Бога, єдиного Бога, живого Бога, Бога, котрий створив світ і приводить свої творіння до досконалості».

Можна було б заперечити: можливо, бачення вторгнення в Європу слідує цій відважній промові, що йшла в ряд із заявою Ради «Nostra aetate». Можливо, великий Папа, котрий родом зі Східної Європи, змінив своє ставлення після того, як мав пророче видіння такого майбутнього Старого Континенту. Але це не так. У 1986 році Іван Павло ІІ хотів скликати міжрелігійну зустріч в Асижі, в якій взяли участь також мусульмани. У 2001 році він став першим Папою, котрий увійшов в мечеть, під час візиту до Дамаску в рамках подорожі до Сирії: він увійшов покірно і босоніж в місце ісламської молитви. І після нападу 11 вересня він не заохочував до хрестових походів та не робив гучних заяв про потребу війни. В січні 2002 року він скликав нову молитовну зустріч з ісламістами в Асижі, намагаючись усунути будь-яке релігійне оправдання тероризму, а також зловживання Божим іменем заради оправдання насильства.

Але це не все. Виданню «Vatican Insider» вдалось сконтактуватись по телефону з монс. Мауро Лонґі, котрий був здивований яким чином використали його історії і додав кілька епізодів для читачів цієї газети.  

«Я пригадую,- розповідає Лонґі,- як одного разу він розповів мені про свій діалог з Марією, котра сказала йому: «Війна не буде між релігіями, але між атеїстами та віруючими, між тими, хто без Бога і з віруючими».

Прелат розповів ще одну цікаву деталь, яка не стосується містичного досвіду чи надприродних діалогів. Це історія про діалог, який відбувся в 2004 році, між президентом Джорджем Бушем та Папою Войтила. Пригадаймо контекст: відбувались напади терористів Бін Ладена на Америку, президент США атакував Афганістан, під питанням була безпека Західних країн. «Папа Войтила сказав мені, - розповідає Лонґі,- що Буш сказав йому: «Ваша Святосте, ми просто хочемо безпеки!», а Папа відповів йому: «Біля ніг того ідола, якого ви називаєте безпекою, ви хочете пожертвувати усю людську гідність».

Андреа Торніеллі

Переклад: «Католицький оглядач» за матеріалами Vatican Insider