Вознесіння Господнє: про що не варто забувати
  • Чтв, 25/05/2023 - 09:52

Вознесіння – це увінчання і завершення земного життя Господа Ісуса і тріумф нашого Спасителя.

Пам'ятаєте, хто з апостолів це описав? Де це сталося? Коли Господь Ісус оголосив про це? І що означає Вознесіння для вашого вічного щастя?

1. Як вознесіння описане в Євангелії?

Євангелисти мало пишуть про Вознесіння Ісуса Христа. Святий Матей взагалі про це не згадує, святий Іван подає це як згадку у вигляді пророцтва. Святий Марко описує надзвичайну подію одним реченням: “Господь же Ісус, промовивши до них так, вознісся на небо й возсів праворуч Бога“ (Мк. 16, 19).

Трохи докладніше пише апостол Лука: “І він вивів їх аж до Витанії і, знявши руки свої, благословив їх. А як він благословляв їх, віддалився від них і почав возноситись на небо.” (Лк. 24, 50-51). На щастя, є ще Діяння Апостолів, у яких читаємо: «І сказавши це, коли вони дивились, знявся угору, і хмара його взяла з-перед очей їхніх. І як вони дивилися пильно на небо, коли він відходив, два мужі стали коло них у білій одежі» (Дії 1, 9-10).

2. Символічне місце, з якого Господь вознісся на Небо

Ми рідко згадуємо, що Вознесіння Господа нашого Ісуса Христа відбулося на Оливній горі. Це дуже символічне місце – саме там, зрештою, почалися Його Страсті. Саме тут Він провів Свої останні години у молитві перед тим, як Його зрадили і схопили. Із тієї гори, на якій почалися Страсті Господа Ісуса, почалася і Його вічна слава.

3. Господь Ісус оголосив про Свій відхід до Отця

На Тайній Вечері Христос оголосив про Свій відхід до Небесного Отця. Він навіть пояснив Своїм учням, для чого це було необхідно: “Ісус, знаючи, що вибила його година переходу з цього світу до Отця, полюбивши своїх, що були в світі, полюбив їх до кінця.... знаючи, що... від Бога він вийшов і до Бога повертається, встав…” (Ів. 13, 1, 3). “В домі Отця мого багато жител. Коли б не так, то я сказав би вам; іду бо напоготовити вам місце. І коли відійду і вам місце споготую, то повернуся і вас до себе візьму, щоб і ви були там, де я” (Ів. 14, 2-3). “ Куди ж я йду – ви знаєте путь... Ще трохи, і світ мене вже не побачить... Ви бо чули, що сказав я вам: Відходжу і до вас повернуся. Коли б ви мене любили, то зраділи б, що я до Отця йду” (Ів. 14).

4. Сорок днів припадає на четвер

Через сорок днів після Свого Воскресіння Господь Ісус вознісся на Небо. Завжди виходить, що це свято припадає на четвер, так було упродовж століть.

Цікаво, що в Католицькій Церкві римського обряду після соборних змін у богослужбовому календарі національні єпископські конференції мають право переносити Вознесіння на неділю після традиційного четверга Вознесіння. Наприклад, у Польщі таке рішення було прийняте у 2003 році.

5. Вознесіння – це акт інтронізації та другого пришестя

Вознесіння на Небо — це день царської інтронізації Христа, тріумф, який Бог Отець готує для Свого Сина. Саме тому в літургійних текстах стільки радості!

З Діянь апостолів ми також дізнаємося, що Вознесіння є запорукою другого пришестя Спасителя, якого ми всі чекаємо. “ Мужі галилейські! Чого стоїте, дивлячись на небо? Оцей Ісус, який від вас був взятий на небо, так само прийде, як його ви бачили відходячого на небо.” Тому Вознесіння – це не лише возвеличення Господа Ісуса. Воно також гарантує нам піднесення і прославлення людської природи.

6. Важливість Вознесіння для нашого спасіння

У Посланні до Євреїв читаємо, що Христос увійшов на небо, щоб “тепер з'явитися за нас перед обличчям Божим”(Єв. 9, 24). Повернення до Отця через Вознесіння також було умовою зіслання нам Святого Духа.

Ще раніше Господь Ісус сказав: “Кажу вам, однак, правду: Ліпше для вас, щоб я відійшов. Бо коли не відійду, то Утішитель до вас не зійде. Якщо ж відійду, – пришлю його до вас.” (Ів. 16, 7).

Без Вознесіння Господа Ісуса не було б можливості для спасіння наших душ.

 

За матеріалами pch24.pl