Вперше у співпраці з Церквою перевидано «Русалку Дністрову»
  • Пон, 05/11/2012 - 00:00

4 листопада 2012 року у селі Деревня Жовківського району, де вінчався і зазнав першого сімейного щастя Маркіян Шашкевич, проведено презентацію дев’ятого перевидання альманаху «Русалка Дністрова».

 

Спочатку у храмі Різдва Пресвятої Богородиці духовенство із парафій Жовківського району разом із єпархіальним єпископом Михаїлом Колтуном помолилися Панахиду за о. Маркіяна. Відтак було освячено музей «Будителю української національної свідомості в Галичині», який є п’ятим за кількістю, після Львова, Підлисся, Нестанич та Новосілок.

 

Пропоноване видання альманаху «Руської Трійці» «Русалка Дністрова» - дев’яте за її 175-річну історію і здійснене у співпраці з Сокальсько-Жовківською єпархією УГКЦ. Разом із Церквою ініціаторами видання є Національна Академія наук України, Інститут українознавства імені Івана Крип’якевича, Львівський Національний університет імені Івана Франка та Шашкевичівська комісія.

 

У книзі, окрім текстів «Русалки Дністрової», опубліковано наукові примітки до альманаху, пояснення слів та резюме іноземними мовами. У додатку подано висловлювання високих церковних осіб про Маркіяна Шашкевича, зокрема, це послання Блаженнішого Святослава Шевчука, архиєпископа Львівського Ігоря Возьняка, промова митрополита Андрея Шептицького, яку він виголосив на могилі о. Маркіяна Шашкевича та слово Патріарха Йосифа Сліпого.

 

Також у цьому виданні вміщені короткі розповіді та світлини про відзначення 200-літнього ювілею від дня народження о. Маркіяна Шашкевича на Львівщині. Вступне слово до книги написав єпископ Сокальсько-Жовківської єпархії Михаїл Колтун.

 

Прес-служба єпархії