ВРЦіРО: Ми хочемо показати гарні приклади сімей
  • Чтв, 02/06/2016 - 21:04

У четвер, 2 червня, в інформаційному агенстві Укрінформ відбулась прес-конференція з приводу спільної міжконфесійної Ходи на захист прав дітей та сім'ї, що відбудеться у Києві 4 червня.

Захід проводиться з ініціативи Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій вперше. А цю пропозицію на розгляд Ради вніс нині вже покійний архієпископ Петро Мальчук, Ординарій Київсько-Житомирський. "Він дуже радів, коли ця ініціатива була одноголосно підтримана", - підкреслив отець Матеуш Адамський, який представляв на прес-конференції Римсько-Католицьку Церкву від імені архієпископа Петра.

Запланований захід покликаний привернути увагу до проблем захисту прав дітей, утвердити в суспільстві принципи любові і поваги, виступити на захист сім'ї як союзу чоловіка і жінки, що відповідає Божому задуму та природі людини.

Розпочав прес-конференцію вступним словом пастор Ігор Бандура, перший заступник Голови Всеукраїнського Союзу Церков євангельських християн-баптистів, представник головуючого у ВРЦіРО. Він підкреслив, що цей захід є для нього особливо актуальним. "Я є батько 4-ох дітей... І мені не байдуже у якому суспільстві, у якій державі ростимуть мої діти". Сьогодні відбувся V Всеукраїнський молитовний сніданок, на якому зібрані почули "потужний заклик про єдність, про спільне відстоювання основних християнських цінностей, які важливі для суспільного розвитку", - підкреслив пастир Бандура.

Про перебіг заходу розповів Голова оргкомітету Ходи - отець Матеуш Адамський. О 10 годині ми збираємось на Софіївський площі, де передбачено розважальну програму для дітей та родин. Об 11.00 Хода рушить у напрямку Європейської площі (через вул. Володимирську, Хмельницького, Хрещатик). Вже на площі слово до учасників скерують представники Церков. Перед цим лунатиме гімн "Боже, Великий Єдиний". Після цього - продовження розважальної програми. Оскільки у цей час подібний "просімейний" захід проводитиме громадська організація "Всі разом" (очолює Руслан Кухарчук) на Поштовій площі, то всі охочі можуть пізніше приєднатися до "Свята сім`ї". 

Отець Матеуш підкреслив, що ця Хода є криком мільйонів невинно вбитих дітей, яких вбивають під час аборту, через несправедливість і війну. Св Йоан Павло ІІ говорив, що народ, який вбиває своїх дітей - є народом без майбутнього. "Треба розбудити сім`ю, яка є клітиною суспільства... Потрібно показати, що існує здорова сім`я...", - підсумував отець Адамський.  

Продовжив прес-конференцію архієпископ Євстратій Зоря, Секретар Священного Синоду Української Православної Церкви Київського Патріархату. Владика пригадав, що минулого тижня в різних регіонах України відбувались подібні заходи на захист родини і християнських цінностей, приурочені до 1 червня - Дня захисту дітей. Ця Хода 4 червня - є продовженням цієї "хвилі". "Україна у довгостроковій перспективі перебуває в стані депопуляції населення... Пам’ятаю, коли я ходив до школи, то вчили, що в Україні є 52 млн населення, нещодавно я дізнався, що статистика на 2016 рік говорить про 42 мільйони... Ці цифри викликають відразу низку питань: що нас чекає через 20 років? На якому рівні буде українська наука, освіта, економіка?". Архієпископ Євстратій підкреслив, що наше суспільство все більше стає індивідуалістичним, кожен живе для свого блага. Це може бути комфортним, однак, що тоді нас чекає у майбутньому? Потрібно пам’ятати, що здорова сім’я не виникне сама по собі, її треба підтримувати і плекати.

На завершення Владика підкреслив, що "ми хочемо показати гарний приклад сімей, які живуть у складних умовах сучасної України. Це є добро для них, і для цілого суспільства".

Після цього слово надали єпископу Йосифу Міляну, єпископу-помічнику Київської архієпархії Української Греко-Католицької Церкви. 

Владика пригадав віхи з історії України. "Здається, що і у страшному сні Ярославу Мудрому і не снилося, що від його Софії матимуть Ходу за права дитини і сім`ї. Знаємо, що Ярослав Мудрий мав дочок, які були дружинами правителів Європи. За тих часів Європу об’єднувало християнство. Якщо сьогодні Європу не об’єднує християнство, то це велике питання: чи нам українцям потрібна така Європа?" - задумався Владика Йосиф. Говорив також, що існує проблема нівелювання родинних цінностей (йдеться про розлучення, нестабільність родинних зв’язків). "Ми хочемо заявити, що ми стоїмо на позиції утвердження цих родинних цінностей. Ми готові служити родині не тільки при вівтарях, але хочемо входити і у соціальне служіння нашим родинам та їхнім дітям", - підкреслив єпископ Мілян.

На прес-конференцію також прибула прес-секретар Духовного управління мусульман України - Катерина Юрченко. Вона підкреслила, що за 24 роки діяльності в Україні Духовне управління виконує велику і кропітку роботу, спрямовану на розвиток, взаєморозуміння та мирного існування багатонаціонального та мультикультурного українського суспільства, а також на процвітання України в цілому. "Україна - це золота середина між Сходом і Заходом... Тут зберігаються добрі традиції, як повага до старших, шана до батьків, прагнення освіченої сім’ї, де є старше і молодше покоління, де народжується багато дітей", - підкреслила Катерина Юрченко. "Якщо сім’я здорова, то і держава має здоровий розвиток... Ми підтримуємо курс, який зберігає Україну, її єдність і не дає руйнувати наше суспільство зсередини", - завершила прес-секретар.     

Загалом на прес-конференції панував дух надії на те, що ця міжконфесійна хода принесе добрий плід не лише для Церкви, а й для цілого суспільства, що вдасться пробудити спляче суспільство, яке часом здається, що котиться у безодню. Хочеться вірити, що у Києві не бракує охочих, які прийдуть на міжконфесійну ходу, аби свідчити про красу Божого задуму щодо родини. Сподіваємось, що цей захід буде не одиничним, адже є так багато всього, що нас об`єднує, не залежно від конфесії. І на цьому можна будувати.     

Нагадуємо, 4 червня у Києві відбудеться святкова міжконфесійна хода на захист прав дітей та сім'ї. Початок - о 10.00 на Софіївській площі. Запрошуємо!