Всесвітня Рада Церков засудила російську війну проти України
  • Чтв, 08/09/2022 - 15:33

Всесвітня Рада Церков (ВРЦ) різко засудила війну росії проти України. «Незаконна» та «невиправдана» війна має припинитися негайно, а російські війська мають вийти, йдеться в резолюції, ухваленій у четвер на завершення генеральної асамблеї ВРЦ у Карлсруе.

У резолюції ВРЦ вболіває з приводу страждання, смерті та переміщення цивільного населення. Згадуються й глобальні наслідки протистояння з росією, серед яких, зокрема, зростання цін на продукти харчування, що особливо важко для бідних суспільств.

ВРЦ закликала європейські країни припинити «посилення мілітаризації, конфронтації та постачання зброї» та інвестувати в цивільні та мирні ініціативи. Організація, що об'єднує 350 Церков і християнських спільнот, у тому числі багато православних Церков, зобов'язується активізувати діяльність у справах миру і діалогу.

Водночас ВРЦ визнає, що зустрічі російських і українських християн упродовж тижня роботи Асамблеї не принесли реального прогресу. Початкове формулювання в резолюції про " діалог, спрямований на порозуміння" між росіянами та українцями було вилучено з остаточно ухваленої версії документа. Натомість резолюція ВРЦ закликає християн у росії голосно і чітко виступити проти війни.

Під час мітингу представники України заявили, що готові до справжнього діалогу, але не хочуть слухати «ті ж самі старі побрехеньки і пропаганду Москви».

Вони зазначили, що “складно вести діалог, якщо одна сторона заперечує право на існування другої сторони”.

Так, під час засідань у середу ввечері двоє українських учасників асамблеї ВРЦ закликали російських делегатів дистанціюватися від війни. «Страждання українців незмірні», – сказав Роман Сігов із Православної Церкви України (ПЦУ). Він сказав, що не можна терпіти, якщо ВРЦ не визнає «правду» і не засудить агресорів війни у його батьківщині. Олександра Коваленко, що також є членом делегації ПЦУ, вимагала від усього зібрання ВРЦ закликати російських православних делегатів засудити війну.

У свою чергу, заступник глави Відділу зовнішніх Церковних Зв'язків Московського патріархату архімандрит Філарет Булеков знову виступив проти президента Німеччини Франка-Вальтера Штайнмаєра. Він звинуватив його в односторонньому виступі на відкритті Асамблеї ВРЦ і приховуванні власної політичної відповідальності за ситуацію в Україні.

На початку засідань ВРЦ президент Штайнмаєр різко звинуватив Російську Православну Церкву в богохульстві та релігійному виправданні війни і зажадав від Всесвітньої Ради Церков чіткої заяви з цього приводу.

Російський православний делегат також звинуватив Церкви, що зібралися в Карлсруе, в бездіяльності заради миру. «Вони мовчки спостерігають за політикою в своїх країнах, яка говорить лише про військову перемогу», - сказав архимандрит Булеков.

Під час сьогоднішнього остаточного голосування за резолюцію ВРЦ російські православні делегати висловили свій протест проти тексту, але не взяли слова.