Всеукраїнська Рада Церков підтримала поправки до Закону про свободу совісті
  • Срд, 30/01/2013 - 00:00

КИЇВ – Глави конфесій підтримали підготовлені Міністерством юстиції законодавчі зміни, спрямовані на відновлення попередньої редакції Закону України «Про свободу совісті та релігійні організації».

Таке рішення ухвалила Всеукраїнська Рада Церков і релігійних організацій на своєму засіданні, яке відбулось 24 січня 2013 року під керівництвом Головуючого у ВРЦіРО архієпископаГригоріса Буніатяна, повідомляє Інститут релігійної свободи.

Позицію Міністерства культури з цього питання озвучив заступник директора Департаменту  у справах релігій та національностей Максим Бударін. За його словами, окрім запровадження принципу “єдиного вікна” під час реєстрації релігійних організацій слід скористатись нагодою виправити застарілі норми в Законі про свободу совісті. Зокрема, пропонується контролюючі функції передати центральному органу виконавчої влади у справах релігії – тобто Мінкультури.

За результатами обговорення глави церков і релігійних організацій доручили Секретаріату ВРЦіРО доопрацювати остаточний варіант таблиці поправок до законопроекту, що буде в офіційному порядку надіслана Президенту та Мін’юсту.

Крім цього, члени Ради Церков визначили план роботи на першу половину 2013 року. ВРЦіРО продовжує готувати поїздку глав українських конфесій до Брюсселю. Також на запрошення Головуючого у ВРЦіРО вони планують відвідати Вірменію та провести там низку зустрічей з метою міжконфесійного діалогу та обміну досвідом з вірменською спільнотою.
 

Всеукраїнська Рада Церков і релігійних організацій однодушно висловилась проти нової урядової ініціативи, спрямованої на ліквідацію Національної експертної комісії з питань захисту суспільної моралі.

 

 

Окремо учасники засідання розглянули питання оптимізації внутрішньої роботи. Підсумком дискусії стало рішення Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій про затвердження Регламенту своєї діяльності. Також ВРЦіРО відповідно до свого Положення призупинила членство Духовного центру мусульман України (м. Донецьк) у зв’язку із невідвідуванням його представниками засідань Ради протягом тривалого часу.

На завершення зустрічі глави і представники конфесій вирішили долучитись до відзначення проголошеного керівництвом держави Року дитячої творчості в Україні. На їх думку, цей рік може бути гарною можливістю приділити більше уваги розвитку духовних цінностей у підростаючого покоління.

Також було розглянуто та підтримано пропозицію про участь ВРЦіРО у відзначенні європейською спільнотою Року громадян.