«Я сьогодні відкриваю обійми до всіх», - Блаженніший Святослав на Володимирській гірці
  • Суб, 17/08/2013 - 18:44

17 серпня Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав Шевчук з нагоди ювілею 1025-річчя Хрещення Русі-України відслужив Молебень на Володимирській гірці до святого рівноапостольного князя Володимира.

«Оцим урочистим Молебнем у підніжжя пам’ятнику рівноапостольному князю Володимиру Хрестителю України ми урочисто розпочинаємо святкування ювілею 1025-ти років Хрещення Руси-України», – сказав Блаженніший Святослав у своїй проповіді до духовенства та вірних, які молилися разом з ним.

Зокрема з Главою Церкви до святого Володимира молилися усі члени Синоду Єпископів УГКЦ, кардинал Аюдріс Юзас Бачкіс, Папський легат на святкування ювілею Хрещення в Україні, Апостольський нунцій в Україні Томас Едвард Галліксон та численне духовенство.

Помолитися до святого Володимира зібралося понад шість тисяч вірних.

Предстоятель УГКЦ у своїй проповіді звернув увагу вірних на те, щоб сучасна людинане загубилася, щоби пізнала себе саму, віднайшла свою життєву дорогу – вона повинна пізнати своє коріння, чиїх батьків вона є дитина, якою є та земля, яка дала їй життя. «Для нас християн, які в цьому Році віри хочемо відживити нашу віру в Бога, є так важливо прийти до джерел. Саме тут, на берегах Дніпра, ми християни-українці можемо знайти те джерело нашої віри. Саме тут ми можемо зрозуміти, хто ми є, як християни, а відтак зачерпнувши з того джерела, напившись з нього можемо бути християнами сьогодні й завтра», – говорив Блаженніший Святослав біля пам’ятника святому Володимиру.

Він нагадав, що 1025 років тому тут на берегах древнього Дніпра-Славутича були хрещені наші прадіди. Але, зауважує Предстоятель, хрещення киян мало одну особливість. «Кияни не були хрещені кожен окремо, приватно, у своєму храмі, Київ був хрещений у Дніпрі разом. Його мешканці разом зійшли в хрещальні води. Разом, єдиним серцем і устами визнали віру Єдиної, Святої, Соборної і Апостольської Церкви. Саме тут разом у водах Дніпра, з розрізнених племен ми стали єдиним народом. Ось тому сьогодні ми зійшлися сюди з різних країн, з різних сіл і міст України, навіть з різних конфесій та Церков, щоби тут, при тому джерелі нашої віри знову бути разом», – наголошував Отець і Глава УГКЦ.

На переконання Блаженнішого Святослава, саме до цієї єдності неподіленої Церкви закликає нас рівноапостольний Володимир. «Тому я сьогодні відкриваю обійми до всіх, які сьогодні прибули зблизька і здалека. Відкриваю сьогодні обійми до всіх: православних, протестантів і просто добрих людей. І всіх кличу: будьмо разом. Відновімо нашу віру, будьмо разом християнами третього тисячоліття», – закликав Глава Церкви.

Він нагадав, що завтра відбудеться освячення Патріаршого собору Воскресіння Христового, який «так гарно видно» з Володимирської гірки на лівому березі Дніпра. «Цей Собор буде символом єдності нашої Церкви. Символом, який кличе до єдності всіх дітей Володимирового Хрещення», – сказав він.

«Нехай ВсемилостивийГосподь збудить у нас оцю ностальгію за єдністю Христової Церкви. Святий рівноапостольний великий князю Володимире, моли Бога за нас грішних», - попросив насамкінець Блаженніший Святослав.

 

Департамент інформації УГКЦ