«Я впевнений, що Папа розглядатиме зустріч із паном Путіним як нагоду, щоби стати голосом Божим для свого співрозмовника», - владика Богдан (Дзюрах)
  • Срд, 10/06/2015 - 10:42

Видання KNA (Katholische Nachrichtagentur) поцікавилося про очікування УГКЦ від зустрічі Папи Франциска з Володимиром Путіним, що має відбутися 10 червня.

У коментарі для Департаменту інформації УГКЦ владика Богдан (Дзюрах), Секретар Синоду Єпископів УГКЦ, розповів: «Багато людей у світі вже визнали Папу Франциска заступником пригноблених і захисником переслідуваних. Тому я впевнений, що він розглядатиме цю зустріч із паном Путіним як нагоду для того, щоби стати на бік жертв і бути їхнім голосом, а може, радше голосом Божим для свого співрозмовника.

Медіа повідомляють, що пан Путін хоче говорити з Папою про долю переслідуваних християн на Близькому Сході. Це, безумовно, позитивне бажання. Втім, можна б запитати: наскільки чесним та прозорим він є в цьому бажанні? Бо не можна допустити, щоб замість того, щоб оминати конфлікти та мирно вирішувати їх, політики б використовували й надуживали стражданнями багатьох невинних людей у своїх політичних цілях. На мою думку, політичним лицемірством являється бажання представити себе захисником християн на Близькому Сході, а водночас бути причетним – безпосередньо чи опосередковано – до вбивства християн у сусідній державі та підтримувати його через постійне постачання зброї й тисяч солдатів і найманців.

То ж я дуже сподіваюся, що виправдана турбота про переслідуваних християн на Близькому Сході, яку ми повністю поділяємо, не буде використана для того, щоб замовчати злочини проти суверенної Української держави та відвернути увагу Понтифіка від страждань сотень тисяч людей в Україні.

У зв’язку з цим мені пригадується біблійна розповідь про те, як пророк Натан прийшов до царя Давида та, маючи на увазі його злочини, спершу дуже «дипломатично» розказав притчу, а відтак, коли цар дуже обурився на відверто несправедливу поведінку її головного героя, відважно сказав йому: «Ти є тим чоловіком!» (2 Сам 12, 1–13). Власне в цьому полягає біблійне «дерзновення», тобто «відвага до правди», якою відзначалися пророки у всі часи. Тому я хочу вірити, що Святіший Отець дуже добре знає, з ким матиме зустріч, і йому в розмові не забракне ані дипломатичного хисту, ані пророчої відваги».