Як донести Ісуса в Євхаристії спільнотам без священника?
  • Срд, 09/10/2019 - 11:32

Ключове запитання, на яке намагається дати відповідь синод, звучить так: як дійти з Ісусом в Євхаристії до тих спільнот, в яких немає священника. Префект ватиканської дикастерії у справах комунікації говорив про це під час брифінгу для журналістів, підсумовуючи два перших засідання. Паоло Руффіні зазначив, що варто усвідомити собі, що лише в одному з регіонів Амазонії – територія якого відповідає площі Італії – працює всього 62 священники. В інших місцях пропорції подібні.

Як інформує Vatican News, речник розповів, що синодальні отці багато говорили про потребу ширше залучати мирян, надавати їм відповідну формацію, а також необхідність інкультурації. Він також додав, що місцеві амазонські спільноти стають жертвами масових нападів сект. Він наголосив, що без зміни душпастирської практики Церкві в Амазонії загрожує «вирубка» католицької культури.

«В одному із виступів було наголошено, що питання про нове служіння виникає із загрози закріплення моделі католиків першої і другої категорії, тобто тих, хто може брати участь в Євхаристії і приймати Причастя, і тих, хто не може. Запитання, на яке намагається знайти відповідь Синод, звучить так: як дійти з Ісусом в Євхаристії до тих спільнот, де немає священника?», - говорив Паоло Руффіні.

«Часто в тих спільнотах присутні чоловіки, котрі своїм життям віри і моральності здобули повагу загалу і могли б провадити такою спільнотою в єдності з локальною Церквою. Тут виникло запитання про те як і де їх можна формувати. Наголошено також, що у відповіді на цей виклик не можна потрапити в пастку чистого функціоналізму. Наголошено, що мешканці Амазонії прагнуть сталої присутності Церкви, а не лише випадкових відвідин. Було також зроблено сильний акцент на душпастирську відмінність між «Церквою, що відвідує» і «Церквою, яка є присутня».