Як духовно усиновити ненароджену дитину?
  • Чтв, 07/04/2022 - 11:35

«Турбота про дитину ще перед її народженням є першою та основною перевіркою ставлення людини до людини» (Йоан Павло II).

 

За дев’ять місяців перед Різдвом Христовим, у день Господнього Благовіщення, ми з вдячністю схиляємо голови перед таїнством зачаття Божого Сина Дівою Марією. Цей день є нагодою для роздумів над чудом кожного людського життя як найбільшого і першого дару Бога Творця.

 

У цей день також особливим чином маємо можливість піклуватися про життя найбільш беззахисних, зачатих, але ще ненароджених дітей, яким загрожує знищення. За неофіційними даними, в Україні щороку від абортів гине біля мільйона дітей.

 

Одним із дуже дієвих способів захисту людського життя є молитва. Тому, запрошуємо кожну людину доброї волі, через свою молитву, яка триватиме 9 місяців, усиновити одну дитину (про яку знає тільки Бог), якій загрожує смерть в лоні матері.

МОБІЛЬНИЙ ДОДАТОК "ВСИНОВИ ЖИТТЯ"

 

Найважливіше про духовне усиловлення (адопцію) дитини

 

Що це таке?

Це молитва у намірі дитини, якій загрожує вбивство у лоні матері. Триває дев’ять місяців і полягає у щоденному читанні однієї таємниці святого розарію (Отче наш, 10 Радуйся Маріє, Слава Отцю), а також спеціальної щоденної молитви у намірі дитини та її батьків.

 

Духовне усиновлення розпочалось після об’явлень Божої Матері у Фатімі, стаючи відповіддю на Її заклик, щодо розарієвої молитви, покути та покаяння за гріхи, які найбільше ранять Бога та Її Непорочне Серце.

 

Духовне усиновлення є випрошуванням Божих благодатей для людей, щоб здійснилася переміна сердець, щоб шанували людське життя від зачаття до природної смерті, щоб найближче оточення несло допомогу і підтримку ненародженим дітям, потребуючим матерям і родинам.

 

Хто може стати духовними батьками?

  • всі люди доброї волі;
  • матері і батьки;
  • наречені і молоді подружжя;
  • бездітні подружжя;
  • молодь;
  • діти з батьками;
  • ті, хто прагнуть допомогти ближнім;
  • всі, хто хочуть відшкодувати Господу свої провини чи провини своїх рідних.

 

Якими можуть бути додаткові зобов’язання духовного усиновлення ненародженої дитини?

Додатковими зобов’язаннями можуть бути пожертвування Святої Меси, часта сповідь і Святе Причастя, Адорація Найсвятішого Таїнства, читання Святого Письма, піст на хлібі та воді, боротьба із поганими звичками, допомога потребуючим особам, додаткові молитви та ін. Потрібно приймати реальні зобов’язання, маючи на увазі індивідуальні можливості їх виконання.

 

Чи можна здійснити духовне усиновлення без додаткових зобов’язань?

Так. Додаткові зобов’язання не обов’язкові, хоча ті, хто усиновляють, охоче їх приймають.

Скільки разів можна здійснити духовне усиновлення?

Можна його здійснювати постійно, за умови виконання попередніх зобов’язань.

 

Чи треба кожен раз складати обітниці?

Так.

 

Чи можна всиновити більше ніж одну дитину водночас?

Ні. Духовне усиновлення стосується тільки однієї дитини.

 

Звідки можемо мати впевненість, що Бог вислухає нашу молитву?

Наша впевненість опирається на віру у всемогутнє і безмежне Боже Милосердя. Бог є Подателем життя і Його волею є те, щоб кожна зачата дитина жила та була огорнена любов’ю батьків.

 

Які плоди духовного усиновлення?

Духовне усиновлення лікує глибокі духовні, внутрішні рани, спричинені гріхом аборту. Дозволяє матерям знайти віру у Боже Милосердя, яка приносить спокій у їхні серця. Як дуже конкретний, безкорисний дар (молитва, піст, жертви), допомагає, особливо молодим людям, загартовувати характер, боротись із егоїзмом, відкривати радість відповідального батьківства, даючи можливість бачити любов і статеві відносини очима Бога.

 

Чи є гріхом, якщо одного дня забудеться читання молитви?

Якщо забуду, то це не гріх. Гріхом є свідоме та добровільне знехтування складеної Богу обітниці.

 

Чи духовне усиновлення переривається, якщо занедбано молитву вже довгий час?

Довга перерва (місяць, два) перериває духовне усиновлення. Потрібно тоді відновити обітниці і старатись їх дотримуватись. У випадку короткої перерви (коли є серйозна причина), потрібно духовне усиновлення продовжувати.

 

Чи духовне усиновлення можуть прийняти особи, що живуть у не сакраментальному зв’язку?

Так, і розлучені особи також.

 

Чи обов’язково обітниці духовного усиновлення повинні бути складені в урочистій формі, виключно у костелі, у присутності священика?

Бажано ці обітниці складати урочисто, хоча можна їх скласти також і приватно вдома у будь який день.

 

Обітниця духовної адопції зачатої дитини

 

Пресвята Діво Богородице Маріє, всі Ангели та Святі! Прагнучи нести допомогу ненародженим дітям, твердо постановляю та обі-цяю, що від сьогодні духовно усиновлюю одну дитину, ім’я якої знає тільки Бог. Хочу впродовж дев’яти місяців щоденно молитися про її порятунок і щасливе народження, а також про її праведне життя. Господи, допоможи мені виконати цю постанову, а ту дитину, ім’я якої знаєш лише Ти, оберігай своєю могутньою опікою. Амінь.

Зобов’язуюся: відмовити щоденну молитву в намірі зачатої дитини, щодня молитися одну Таємницю Розарія (Отче наш, 10 Радуйся Маріє, Слава Отцю) виконати якусь мою добровільну постанову (необов’язково).

 

Текст щоденної молитви духовного усиновлення

Господи Ісусе, за заступництвом Твоєї Матері, Пресвятої Діви Марії, яка з любов’ю Тебе породила, а також за заступництвом святого Йосифа, якому Тебе довірили і який був Твоїм Опікуном після народження, прошу за цю дитину, котру я духовно усиновив (-ла), яка ще не народилася і зараз перебуває під за- грозою загибелі.

Прошу Тебе, Господи Ісусе: даруй батькам цієї дитини любов і відвагу, щоб вони залишили своїй дитині життя, яке Ти сам для неї призначив.

 

Тереза Андрущишина для Родина