«Як тривога, то до Бога». COVID-19 спричинив до рекордного зацікавлення молитвою
  • Втр, 16/06/2020 - 17:30

В період кризи люди схильні звертатись до релігії з метою отримати потіху та відповіді на важкі питання. Пандемія COVID-19 не стала винятком – це підтверджують дані дослідження, які провели в 95 країнах з допомогою пошуковика Google.

Серед запитів пошуку у Google, особливо у березні, було відзначено найбільшу в історії кількість запитів, що стосуються молитви. Понад половина світового населення (в дослідженні не враховано даних з Китаю) молилась про «завершення коронавірусу».

На думку дослідників, люди моляться, щоб дати раду із невпевненістю і протилежностями долі. Релігія слугувала свого роду буфером під час попередніх великих макроекономічних криз, спричинених іспанським грипом і І світовою війною.

Раніші дослідження фіксували співвідношення між релігійністю і суспільно-економічними чинниками: від здатності людини давати собі раду зі стресом і невпевненістю, через обмеження злочинних дій, та до зменшення зросту ВВП та більш традиційних статевих ролей.

Зростаюча «інтенсивність молитви» показує, що люди зі всього світу переживають емоційний стрес під час пандемії коронавірусу і використовують релігію, щоб дати собі раду з цим стресом – припускають автори дослідження.

В березні 2020 кількість пошуків «молитва» в Google зросла до найвищого в історії рівня, перевищуючи усі інші важливі події, наприклад: Різдво, Великдень чи Рамадан. ВООЗ оголосила пандемію COVID-19 11 березня 2020 року. Рівень пошуку «молитва» в березні 2020 р. був більше, ніж на 50% вищим, аніж в лютому 2020 року.

 Результати пошуку в Google на запит «молитва» зазвичай містять молитовні тексти. Однією із найбільш популярних категорій в березні 2020 р. була «коронавірусна молитва» (прохання вберегти від коронавірусу, додати сил і подякувати за зусилля лікарів).