«Якщо аборти не будуть захищені, то й ви не будете захищені!»: радикальні феміністки нападають на центри для вагітних у США
  • Пон, 27/06/2022 - 16:35

В США захисники життя теж потребують захисту. В низці штатів прокотилася хвиля насильства і екстремістських нападів та погроз щодо організацій і центрів, які допомагають жінкам, що відмовилися від аборту. Десятки нападів стали частиною політичного протистояння, адже протягом останніх місяців триває суспільна дискусія щодо легальності дітовбивства. Це пов’язано з переглядом у Верховному суді історичного рішення в справі «Роу проти Вейда», яким майже 50 років тому легалізовано аборти на федеральному рівні. 

Приводом до хвилі насилля став витік внутрішньої судової інформації, щодо потенційної наявності волі суддів скасувати федеральний дозвіл на аборти. Якщо судді ухвалять позитивне рішення, то штати зможуть самостійно криміналізувати аборти.

Протягом останнього місяця зазнали нападів та постраждали від вандалізму центри вагітних у Нью-Йорку, Північній Кароліні, Вашингтоні, Техасі, Вісконсині, Огайо, Меріленді, окрузі Колумбія, Айові та Орегоні. Вони слугують місцями допомоги вагітним та молодими мамам, які знаходяться в скрутних обставинах. Там жінки можуть отримати консультацію, підтримку та безкоштовні товари для дітей. Головна мета існування центрів материнства — зробити все, щоб вагітна жінка, яка відмовилася від аборту, не залишилася один на один з незапланованою вагітністю. Більшість із них або засновані християнами, або існують при церквах.

Відповідальність за частину злочинів взяла на себе група радикальних фкміністок Revenge Jane (Помста Джейн). Назва групи є посиланням на аналогічну мережу прихильників абортів, яка діяла в Чикаго у 1960-х та сприяла вбивству 11 тисяч дітей. Це анархісти, які вже здійснили низку нападів та анонсували у випадку скасування «Роу проти Вейда» провести «ніч люті» та громити кризові центри для вагітних і церкви.

Понад місяць в різних частинах Америки вони вчиняють погроми, підпалюють церкви й центри допомоги вагітним і залишають на стінах написи «якщо аборти не будуть захищені, то й ви не будете захищені!» Як відповідь на насильство понад 100 республіканців Палати представників надіслали листа генпрокурору із вимогою розслідувати інциденти як акти внутрішнього тероризму.

Але в роботі правоохоронних органів простежуємо нерішучість та обережність із визнанням противників про-лайф руху як «домашніх терористів», подібну до ігнорування загрози BLM. Хоча вже відомо про десятки нападів, але повідомлень про арешти винуватців досі немає. Наразі ФБР трактує їх як екстремізм, однак розслідує окремо, без зазначення ідеологічної мотивації злочинців.

З кожним тижнем ситуація стає дедалі небезпечнішою. Після витоку інформації про можливе позитивне рішення щодо скасування «Роу проти Вейда» вже було безліч погроз і блокування будинків суддів Верховного суду та навіть один арешт озброєного чоловіка біля будинку судді. Проблема набула такого масштабу, що минулого тижня Байден підписав законопроект про цілодобову охорону для суддів Верховного суду та членів їхніх сімей.

Верховний суд оточений парканом після погроз суддям

Насильницькі злочини проти християнських організацій трапляються досить часто там, де мають вплив ультраліві групи (зокрема радикальні феміністки). Напади на центри допомоги матерям, підпали і вандалізм проти церков — поширені явища в Латинській Америці, де діють агресивні та радикальні феміністичні рухи.