Якщо хворієте, зверніться до цих святих
  • Пон, 21/01/2019 - 13:58

Якщо вам потрібне зцілення, попросіть цих святих молитися за вас перед Богом.

Перед тим, як Ісус вознісся на Небеса, він сказав Своїм учням:

„А ось чуда, що будуть супроводити тих, які увірують: Ім’ям моїм виганятимуть бісів, будуть говорити мовами новими; гадюк руками братимуть, і хоч би що смертоносне випили, не пошкодить їм; на хворих будуть руки класти, і добре їм стане“ (Марка 16: 17-18).

Чудові зцілення в ім’я Ісуса відбувалися не тільки тоді, коли жили апостоли і святі, але й після їхньої смерті. Бог неодноразово дає незліченні зцілення через заступництво святих.

Хоча зцілення ніколи не гарантується і відбувається лише як частина Божого плану, варто молитися до цих святих. Наші молитви завжди почуті, і ми отримуємо відповідь — хоча вони іноді відрізняється від того, що ми очікували.

Св. Перегрин покровитель тих, хто страждає від раку

Св. Перегрин або Пелегріно (Pellegrino) Лазіосі (Laziosi) (1260 – 1 травня 1345) є італійським святим старовинного чернечого ордену «Слуги Марії» (Ordo Servorum Mariae, скорочено O.S.M.).

Народився святий в Форлі в 1260 році, в багатій родині Північної Італії. Його батьки і майже всі жителі їхнього міста заперечували церкву і були активістами опозиції або анти-папської партії.

Одного разу Папа послав спеціального представника в Форлі з проповіддю, щоб спробувати завоювати серця людей і звернути їх до Бога. Цим представником був святий Филип Бенітт. Святий Филип проповідував натовпу. Спочатку все йшло добре, і люди слухали. Тоді, з’явився зі своєю бандою хуліганів Перегрин, і вони стягнули святого Филипа з катедри. А потім вдарив святого Філіпа в обличчя. Святий Филип підставив іншу щоку і пробачив його. Перегрин був настільки вражений і сповнений каяття, що він повернувся до Святого Филипа і вибачився. Після цього, Перегрин не хотів більше йти зі своїми друзями. Він проводить більше часу в молитві.

Одного разу йому явилася Марія і веліла їхати в Сієну. Там він приєднався до Слуг Діви Марії або сервітів. Генералом ордена, який прийняв його, був Святий Филип Бенітт. Там він зробив покаяння за свої гріхи.

Один зі спеціальних обітниць покаяння, була обітниця стояти, коли не потрібно було сидіти. Розповідають, що Святий Перегрин не сидів тридцять років, і це призвело до виникнення у нього варикозного розширення вен, яке пізніше перетворилося в відкриту рану на нозі, і в кінці кінців йому поставили діагноз рак.

Рана ноги Перегрина стала настільки серйозною, що місцевий хірург вирішив ампутувати ногу. У ніч перед операцією, Перегрин молився перед образом розп’ятого Христа, і коли він прокинувся, рана була зцілена і нога збережена.

Він прожив ще 20 років і помер 1 травня 1345 року в віці близько 80 років.

Перегрин був канонізований 27 грудня 1726 року і був названий покровителем тих, хто страждає від раку.

4 лютого світ відзначає Всесвітній день боротьби із раком.

Молитва до Св.Перегрина (про чудо зцілення від раку)

Господи Ісусе, стаю перед Тобою таким (такою), яким (якою) я є. Перепрошую за гріхи, жалію за них і прошу: пробач мені. У Твоє ім’я пробачаю всім, що вчинили щось проти мене і прошу прощення в тих, кого я скривдив (-ла) у свому житті. Відрікаюся від сатани, від злих духів і їхніх справ. Віддаюся Тобі, Господи Ісусе, повністю нині і навіки. Запрошую Тебе до свого життя, приймаю Тебе як мого Господа, Бога і Відкупителя. Зціли мене, переміни мене, укріпи тіло, дух і помисли. Прийди, Господи Ісусе, захисти мене Найдорогоціннішою Кров’ю Твоєю і наповни Своїм Святим Духом. Люблю Тебе, Господи Ісусе. Подяку Тобі складаю. Я прагну слідувати за Тобою кожного дня у моєму житті. Амінь.

Маріє, Мати моя, Царице Миру, Святий Перегрине, покровителю хворих на рак, всі Ангели і Святі, прошу: Прийдіть мені на допомогу.

Отче наш… Богородице Діво… Слава Отцю… (3р.)

Святий Рафаїл — сліпих і психічно нездорових

Рафаїл з древньоєврейської перекладається, як Зцілення Боже, Бог зціляє. Рафаїл – один з семи Архангелів, які завжди стоять напоготові перед величчю Господа (Тов 12,15). У книзі Товита Гавриїл з’являється у людському обличчі і називає себе популярним на той час іменем серед ізраїльтян Азарія. Він допомагає у дорозі Товії та зціляє від сліпоти його старого батька, також Рафаїл звільнив від нечистого духа Сару – майбутню дружину Товії. Архангел Рафаїл є покровителем паломників, хворих, хірургів, до нього моляться під час епідемій.

Рафаїл представився у Книзі Товита, що є «одним із сімох ангелів, що завжди стоять приявні (перед Богом) й мають доступ до Господньої слави» (Тов.12,15). У цій книзі він виступає в людській постаті, бере собі розповсюджене ім’я Азарія і пропонує своє товариство і опіку молодому Товитові, який планує здійснити подорож з Ніневії до Раги в Мідії. Рятує його від багатьох небезпек, виганяє демона Асмодея ,оздоровляє сліпого батька Товита. Ім’я Рафаїл означає «Бог лікує».

Оскільки занадто поспішно почали використовувати імена семи Архангелів з єврейських апокрифів, то синоди в Лаодикеї (361) та Римі (492 і 745) заборонили їх так називати, дозволивши лише вживати імена Михаїла, Гавриїла і Рафаїла, бо вони вживаються у Святому Письмі.

Вже у VII ст. у Венеції існувала церква на честь св.Рафаїла, у цьому ж столітті іспанське місто Кордова оголосило його своїм покровителем.

Святий Архангел Рафаїл показує доброту Провидіння. Народна побожність бачить в ньому прообраз ангела-хоронителя.

Його вшановують як покровителя аптекарів, хворих, лікарів, емігрантів, паломників, подорожуючих, втікачів, мандрівників і моряків.

 У іконографії його представляють як молодого чоловіка у типовому одязі ангела, а його атрибутами є хрест, палиця паломника, деколи риба і посуд.

Агата Сицилійська – покровителька у молитвах від раку грудей, заступниця жертв зґвалтувань

Свята Агата народилась у ІІІ столітті в багатій християнській родині на Сицилії. Прийнявши християнство, дівчина вирішила зберегти цноту та присвятити себе Христові. Але її виняткова краса првернула увагу намісника Сицилії Квінтіана, який запрагнув одружитися з нею. Отримавши відмову, він скористався постановою імператора Деція, який саме тоді розпочав гоніння на християн, і наказав заарештувати Агату.

Спершу її забрали до будинку розпусти, але й там вона не змінила постанови залишитися Христовою дівою, а потім кинули у в’язницю, де жорстоко катували. Саме тоді вибухнув вулкан Етна, і переляканий консул звелів припинити тортури. Проте через декілька днів, 5 лютого 251 року, Агату спалили, кинувши на розпечене вугілля.

Християни поховали мученицю за мурами Катанії, її рідного міста. Коли наступного року знову почалося виверження Етни, віряни стали молитися, просячи Агату про порятунок, – і розпечена лава обійшла місто. Відтоді святу Агату вважають небесною захисницею від вогню та стихійних лих, а також покровителькою Сицилії. Через 60 років після поховання її останки перенесли в кафедральний собор Катанії, де вони зберігаються досі.

У день її спомину є звичай освячувати хліб і сіль. Селяни в день святої Агати давали худобі корм з освяченою сіллю, просячи про захист тварин від хвороб.

Іконографічні атрибути святої – хліб, охоплений полум’ям будинок, корона в руках, слонова кістка (символ чистоти і моральної сили), пальма (символ мучеництва), відрізані груди, запалена свічка (символ Христа).

Свята мучениця Димфна є покровителькою нервово і психічно хворих осіб

Мучениця чистоти, яка жила у VII столітті, свята Католицької Церкви.

За легендою 1238-1247 років, яку написав Петро, канонік з Камбрай, Димфна було дочкою короля-поганина в Ірландії. Після навернення вона таємно прийняла хрещення. Батько захотів взяти її за дружину після смерті матері. Але дівчина не погодилася і, за порадою священика Гереберна, втекла до Антверпії. Недалеко від теперішньої місцевості Ґіл в Брабанції дівчину разом із священиком наздогнав і вбив король.

Місцеві мешканці поховали їх тіла, а згодом побудували церкву, в якій помістили їх мощі. Оскільки батька-короля вважали божевільним, то до санктуарію почали прибувати паломники з психічно хворими. Ті з них, які не були оздоровленими, часто залишались жити поблизу, що дало початок великому притулку для божевільних, який існує до сьогоднішнього дня.

Свята Людвина — покровителька хронічно хворих. Ця свята пролежала хвора в ліжку понад 30 років, але вона мужньо приймала свій стан. Ця свята в такий спосіб одягнулась у весільну духовну одежу, не нарікала, не бажала чогось іншого, не вважала себе нещасливою, але приймала переміну зі старої людини В нову. У такий спосіб вона зробила себе здатною прийняти Божу ласку, Божі дари, чисте сумління, життя згідно з навчанням Ісуса Христа

Святий Яків — покровитель хворих на артрит

Яків Старший, брат апостола Йоана.

Перебуваючи з апостолами, навчаючи їх, живучи поруч і разом із ними, Господь Ісус надихав їх чудесами та словами, давав їм Святого Духа, а крім того – постійно звертав увагу: думайте, користуйтеся даром розуму, будьте терпеливі, не повиривайте пшениці разом із куколем, не зводьте громів, пам’ятайте, якого ви Духа.

Яків Старший названий так за часом покликання, а не за віком чи старшинством у спільноті учнів. Можливо, походив із Вифсаїди. Був рибалкою та учнем Йоана Хрестителя. Потім Господь його виділив з-посеред інших, разом із Петром та Йоаном, беручи саме їх із собою в деякі найважливіші моменти євангельської історії: воскресіння доньки Яїра, Преображення, молитви у Гетсиманії.

Серед іншого, можна зробити ще й такий висновок: Ісус добре знав, якими були Його учні – поривчасті, необ’єктивні, невпевнені у вірі, інколи надміру впевнені у собі, – але це не становило перешкоди для того, щоб бути з ними близько. Хоч би якого ти був темпераменту чи характеру, саме по собі це не завадить Богові взяти тебе «в учні» – аби лиш ти слухався Його голосу в потрібну мить.

Яків Старший загинув 44 року, про це кажуть Діяння Апостолів (12,1-2); жодного судового розгляду справи в його випадку не було й близько. Він не мав змоги якось проповідувати перед своєю смертю, побачити відкрите небо абощо. Однак його апостольська ревність і діяльність пройняли чимало інших людей, таких само поривчастих, яким він був за життя.

Св.Яків Старший став покровителем паломників (а також рицарських орденів, тих, хто бореться з ісламом, лікарень та хоспісів).

Підготувала Наталія ПАВЛИШИН