Яворівський край відзначив Свято української молоді з праведним Андреєм Шептицьким
  • Птн, 25/05/2018 - 11:10

Уже третій рік Яворівщина приймає найактивнішу участь у святкуваннях, присвячених вивченню духовної спадщини праведного Андрея Шептицького та переосмисленню її значення у житті молодих людей. Зрештою, воно й не дивно, бо саме на Яворівщині, у селі Прилбичі народився майбутній велет, провідник та пастир української нації. Подібно як і у Павлові на Радехівщині, в Яворові тематика цьогорічних святкувань була значно розширена, що дозволило по-новому, з іншої точки зору поглянути на постать праведного Андрея, тепер уже на тлі і в колі видатних особистостей краю.

А яворівська земля, направду, має ким пишатись, бо дала Україні чимало великих постатей, які спричинились до піднесення української нації після багатьох століть духовного та культурного упадку внаслідок втрати державності у першій половині ХІV століття. Про це, зокрема, згадав у вступному слові член Громадської ради «Святий Юр» Іван Карпа, навівши цитату Юрія Липи про Яворівщину, край, який хоч і територіально локалізований на малородючих піскових землях, все ж зміг зродити твердих і незламних борців за українську справу.

Ще одну цікаву сентенцію на відкритті святкувань висловили яворівські священики, прирівнявши учнівські теоретичні пошуки і розважання до «духовно-історичних розкопок» у велетенській, але, на жаль, призабутій цивілізаційній спадщині українців. Воістину, уже найвищий час віднаходити в глибинних пластах нелегкої української історії наші духовні та національні скарби, так і не знищені окупантами різних ґатунків, для того, щоби на них зводити величну будівлю Української Держави, омріяної і вимоленої багатьма поколіннями українців.

Свято української молоді в Яворові розпочалось на площі перед пам’ятником Митрополиту Андрею Шептицькому молебнем до Пресвятої Богородиці. Після молебня учасники перейшли до просторої зали Народного дому, де учнівські доповіді мережились концертною програмою. Було виголошено сім доповідей, визначених після двох відбіркових турів із понад семи десятків робіт, підготованих учнями різних навчальних закладів Яворівщини. Очевидно, що ця обставина зумовила високий рівень опрацювання обраних для дослідження тем, а також їх натхненне представлення. В усьому: в зовнішній поставі учнів, інтонації, живих іскринках ув очах відчувалось глибоке пережиття та непідробна зацікавленість тим, що зринало з уст кожного доповідача. Ще одним позитивним здобутком, як згадувалось, був широкий контекст презентованих доповідей, у яких висвітлено вклад в українську справу таких особистостей, як о. Йосип Лозинський, Осип Маковей, Юрій Липа, о. Михайло Вербицький, о. Климентій Шептицький, життя яких було тісно пов’язане з Яворівщиною.

Традиційно святкування складались з окремих блоків. Один з них був представлений турніром з мініфутболу на кубок Митрополита Андрея Шептицького серед учнівських команд шостих класів ЗЗСО району І-ІІІ ступенів.

На завершення святкувань делегація Громадської ради «Святий Юр» відвідала музей-садибу Осипа Маковея та краєзнавчий музей міста Яворова, вкотре переконавшись, наскільки багатою на таланти є Яворівський край і в цілому Україна.