Захист ненароджених дітей – наріжний камінь спільного добра
  • Нед, 03/02/2019 - 11:07

Звертаючись до представників італійського руху «За життя», Святіший Отець нагадав про важливість захисту людського життя від зародження до природнього кінця і вказав на небезпеку поширення ментальності розрахунку, що не цінує дару життя.

В неділю 3 лютого 2019 р., Католицька Церква в Італії відзначатиме 41-й Національний день за життя. З цієї нагоди Папа Франциск прийняв в суботу, 2 лютого, членів Ради провідників Руху «За життя» в Італії.

На захист життя від зачаття до природної смерті у всіх його аспектах

Звертаючись до присутніх, Глава Католицької Церкви зазначив, що Національний день за життя, встановлений італійськими єпископами 41 рік тому, «щороку нагадує про цінність людського життя і безумовний обов’язок захищати його від зачаття до природного завершення». Він підкреслив, що турбота про життя повинна охоплювати весь період життя людини в різних його аспектах, таких як здоров’я, виховання, працевлаштування, тощо, тобто все те, що дозволяє людині жити гідно. Саме таку допомогу, що включає широкий спектр різних ініціатив і видів діяльності, вже понад 43 роки намагається надавати громадянам в Італії рух «За життя».

Цінувати дар життя

«Ось я творю щось новітнє.» (Іс 43, 19) – коментуючи цей вислів із старозавітної книги пророка Ісаї, що став темою цьогорічного Дня «За життя», Папа Франциск наголосив, що в цих словах виявляється «завжди молоде серце» Бога, Який щоразу, як і на початку, творить щось, чого раніше не було, і показує нам неочікувану красу. «Чи ж ви його не впізнаєте?» – цим питанням, як пояснює Святіший Отець, Господь звертається через пророка до людей, які часто вважають своїм правом використовувати Його дари життя на власний розсуд.

Ментальність розрахунку спричиняє страждання

В цьому контексті Папа наголосив, що навмисно загасити життя, яке тільки зароджується, – це завжди зрада нашого покликання і того зв’язку, що єднає між собою покоління та дозволяє дивитися в майбутнє з надією. «Де є життя, там є надія, – додав він. – Але, якщо саме життя зневажають в його зародженні, замість вдячного прийняття дару залишається холодний розрахунок того, що ми маємо і того, що можемо мати. І тоді життя також для нас самих і для інших применшується до предмету споживання, який можна використати і викинути. Як же драматичним є таке бачення, дуже поширене і вкорінене, яке навіть представляють як людське право, і як багато страждань воно спричиняє нашим найслабшим братам і сестрам!».

Наслідки вбивства ненароджених дітей для суспільства

Звертаючись до провідників італійського руху «За життя», Наступник святого Петра висловив радість з приводу того, що побачив серед них багато молодих людей. Він висловив вдячність Рухові за вірність католицькій вірі і Церкві, вказуючи також на важливість їхньої відкритості на всіх людей. Папа зазначив також, що своєю діяльністю вони засвідчили, «що всі зачаті діти – це діти всього суспільства і їхнє численне вбивство», становить велику проблему, що «підважує основи будування справедливості», ставлячи під загрозу правильне вирішення будь-яких інших загальнолюдських і соціальних питань.

Наріжний камінь спільного добра

На завершення Папа Франциск, користуючись нагодою відзначення Національного дня за життя в Італії, звернувся із закликом до всіх політиків, аби вони, без огляду на свою релігійну приналежність, визнавали «наріжним каменем спільного добра» захист життя зачатих, ще ненароджених дітей, що незабаром народяться і принесуть в суспільство новизну, майбутнє і надію.