Захист неповнолітніх. Пропозиції журналістки щодо прозорої комунікації
  • Суб, 23/02/2019 - 19:40

Під час доповіді про роль прозорої комунікації у боротьбі із сексуальними зловживаннями щодо неповнолітніх, мексиканська журналістка Валентіна Алашракі закликала духовенство до більшої співпраці з журналістами.

Третій день зустрічі «Захист неповнолітніх у Церкві», яка від 21 до 24 лютого відбувається у Ватикані, присвячений темі прозорості. Третю доповідь дня виголосила журналістка та письменниця, Валентіна Алашракі, яка з 1974 року працює кореспондентом у Ватикані від мексиканського телеканалу «Televisa».

Доповідачка застановилася над питанням про роль прозорої комунікації у боротьбі із сексуальними зловживаннями щодо неповнолітніх, вчиненими духовенством.

Церква, як Мати що дбає про своїх дітей, покликана заявляти про злочини

На початку своєї промови журналістка зазначила, що Церква, подібно до матері, яка завжди приділяє найбільше уваги найслабшим і найуразливішим, повинна дбати про тих, хто пережив трагедію зловживання. За її словами, Церква, яка бажає зберегти вірність своєму покликанню звіщати Євангеліє, не має іншого вибору, як заявляти про такі злочини.

Союзники, чи вороги  

«Якщо ви проти тих, хто чинить, або покриває зловживання, тоді ми на вашій стороні», – наголосила Валентіна Алашракі, звертаючись, до учасників зустрічі. Вона додала, що покликання журналістів полягає в тому, аби захищати право на інформацію, що ґрунтується на правді, для того, аби була встановлена справедливість.

«Ми, журналісти, знаємо, – наголосила доповідачка, – що зловживання чиняться не тільки в Католицькій Церкві, але ви повинні зрозуміти, що до вас ми повинні бути строгішими, ніж до інших, зважаючи на вашу моральну роль».

Відсутність комунікації – це ще одне зловживання

«Як журналістка, як жінка і матір, хочу вам сказати, – зазначила Валентіна Алашракі, – що ми вважаємо, що чинити зловживання над неповнолітнім є так само нікчемним, як покривати зловживання». За її словами, інформувати – це головний обов’язок, бо ті хто покривають зловживання, стають співучасниками злочину, а надання інформації може допомогти уникнути подальших зловживань.

Брати ініціативу

Мексиканська журналістка висловила думку про те, що було б доцільно, якби Церква першою подавала інформацію про випадки зловживання, а не очікувала, аби про них усі дізнавалися через журналістські дослідження. «В наш час дуже важко щось приховати, – наголосила вона. – В контексті значного поширення соціальних мереж, в яких можна легко постити фотографії, аудіо й відео, та швидких соціальних й культурних змін, Церква має тільки один вихід: концентруватися на обізнаності та прозорості, що взаємопов’язані між собою».

Уникати секретності

Валентіна Алашракі підкреслила, що перебільшена тенденція до секретності завжди пов’язана із зловживанням владою. «Ми не вимагаємо, – вела вона далі, – щоб ви нас інформували про будь-які звинувачення щодо священиків. Ми розуміємо, що може і повинно проводитися попереднє слідство, але робіть це швидко, підпорядковуйтеся законам країни, в якій живете, і якщо це вимагається, передавайте справу цивільному правосуддю».

Практичні поради для досягнення прозорості 

Доповідачка запропонувала деякі практичні поради, які, на її думку, можуть допомогти провідникам Церкви досягнути прозорості в комунікації про сексуальні зловживання. По-перше, вона зазначила, що необхідно ставити постраждалих на перше місце, вислуховуючи їх, намагаючись розділити їхній біль і доторкнутися до їхніх ран. По-друге, потрібно просити про пораду різних фахівців, і включно, спеціалістів з комунікації. «Я вважаю надзвичайно важливим, – наголосила доповідачка, – щоб ви інвестували в комунікацію у всіх ваших церковних структурах, де висококваліфіковані і підготовлені особи могли б відповідати на вимоги прозорості сучасного світу».

Третя порада журналістки стосувалася покращення комунікації. За її словами, відповіді на запитання журналістів щодо зловживань можуть бути неповними через відсутність поглибленого слідства, але «ця відповідь ніколи не повинна бути “без коментарів”», бо в такому випадку журналісти шукатимуть відповіді в інших. У випадку, коли слідство вже розпочате, і навіть якщо немає всієї необхідної інформації і ще залишаються сумніви, необхідно намагатися пояснити ситуацію якнайкращим способом для того, щоб не складалося враження, що щось приховується. Мовчання, за словами доповідачки, завжди справляє враження, ніби щось приховується.

Об’єднати сили проти зла

На завершення мексиканська журналістка пригадала іншу проблему, про яку нещодавно писала ватиканська газета «L’Osservatore Romano»: йдеться зловживання щодо монахинь з боку священиків та єпископів. Доповідачка висловила побажання, аби в цьому випадку Церква виступила ініціатором вирішення проблеми.

Вона висловила подяку Святішому Отцеві за те, що він у грудні минулого року перед усією Курією подякував за працю журналістам, які були чесними й об’єктивними у викриванні зловмисників і дали змогу постраждалим бути почутими.

«Сподіваюся, що після цієї зустрічі, – сказала на завершення Валентіна Алашракі, – ви повернетеся додому і не уникатимете, а, навпаки, шукатимете нас. Що ви зможете повернутися до своїх дієцезій усвідомлюючи, що це не ми – немилосердні вовки, а навпаки, що ми можемо об’єднати наші зусилля проти справжніх вовків».