“Захист прав людини становить фундамент папської дипломатії”, — Посол Ватикану в Україні
  • Птн, 16/12/2016 - 09:40

13 грудня 2016 року Апостольський Нунцій в Україні Його Високопреосвященство Клаудіо Ґуджеротті зустрівся зі студентами й викладачами Національного педагогічного університету ім. М.П. Драгоманова. Під час двогодинної лекції Посол Ватикану відповідав на запитання присутніх, розповів про дипломатію Ватикану, допомогу Папи Франциска для України та Сирії.

“Фундамент дипломатії Святого Престолу полягає в нагадуванні про цінність людського життя і захисті прав людини, бо хто переступає права людини, переступає права Бога”, — на цьому наголосив архиєпископ Ґуджеротті, говорячи про папську дипломатію.

“На Ватикан ніхто не має економічного впливу. І в цьому полягає сила папської дипломатії: Святий Престол працює над основами, над цінностями. Тобто в тих представництвах, де Святий Престол акредитований, він нагадує про це. В ООН, ОБСЄ… де навіть не двоє представників, а багато. Ватикан говорить про ті основи, які є підставою захисту людської особистості. Це має велику моральну цінність, бо скероване до кореня людських прав. І, власне, в цьому є євангельська основа. Бо християнство має одну особливу характеристику. В інших релігіях між богом чи богами та людством маємо тотальну відокремленість: їхній бог перебуває в небі або в іншому місці, хоч би де він забажав, а люди — тут, на землі. А в християнстві є один особливий елемент: Бог стає людиною. І, стаючи людиною, зодягає її в божественну гідність, підносить її цим до найвищого рівня. Тому що сам Бог в Ісусі Христі стає людиною, і це означає, що кожне людське створіння надзвичайно тісно пов’язане з самим Творцем. Тому будь-хто, хто насильницьким шляхом переступає через права людини, — переступає через права самого Бога. І тому захист прав людей для християнства є абсолютом. Це фундамент папської дипломатії. Бути присутніми в тих міжнародних і державних організмах, щоб нагадувати завжди й повсюди про невід’ємну і незамінну важливість гідності людського життя — це означає нагадувати, що не може бути жодних політичних, стратегічних, воєнних чи економічних пріоритетів або цінностей, які можуть переступити життя навіть однієї людини. Тож отаким конкретним чином папська дипломатія служить тому, щоб будувати конкретні мости”, — підкреслив представник Папи Франциска.

На питання учасників зустрічі про діяльність Ватикану у векторі гарячих точок (країн, де тривають війни), зокрема України та Сирії, архиєпископ Ґуджеротті розповів про Акцію “Папа для України” й ту допомогу, яку Святий Престол надає у зонах воєнних конфліктів.

“Церква дуже сильно задіяна в тому, щоб допомогти жертвам воєн. Як ви знаєте, Папа Римський започаткував для нас Акцію допомоги. На допомогу постраждалим від війни він особисто виділив п’ять мільйонів євро. Інша, також велика сума була зібрана в католицьких церквах Європи 24 квітня — це близько семи-восьми мільйонів євро. Всі ці кошти були віддані на відповідальність Комітету Акції, яким керують українці. Комітет отримав близько двохсот п’ятдесяти запитів-проектів по двох категоріях. До першої належали проекти до двадцяти тисяч євро, до другої — до двохсот п’ятдесяти тисяч євро”.

“Ви дуже добре знаєте Україну і тому розумієте, як пильно треба дивитися на ці запити. Бо, насправді, не бракує людей, які мають багато масок і змінюють їх залежно від співрозмовника. А мета цієї збірки та всієї Акції — щоб зібрані кошти дійшли до якомога більшої кількості реально потребуючих людей. Папа сказав дуже чітко, що в поширенні допомоги не матиме абсолютно ніякої ваги релігійна приналежність, те, чи людина віруюча, чи ні. І другий момент, що ці кошти призначені на найнеобхіднішу, першочергову допомогу: їжу, ліки та відновлення зруйнованого житла. Тож ця допомога призначена для українців, що знаходяться як на контрольованій української владою, так і на непідконтрольній території. Я залишу вашій уяві труднощі, з якими ми стикаємося, щоб донести цю конкретну допомогу”, — зазначив папський представник.

“Така допомога — можливо, в інший спосіб та в іншому розмірі — була надана також і Сирії. Це робота Католицької Церкви. Натомість що стосується дипломатичної позиції, то насамперед це зобов’язання, щоб були виконані міжнародні права людини, забезпечення принципу територіальної цілісності й принципу незмінності кордонів. Така є офіційна позиція Святішого Престолу… як і однакова рівність усіх людей, постраждалих від війни”.

Запис виступ і відповіді Його Високопреосвященства слухайте в ефірі Радіо Марія.

Текст і фото – Тетяна КАЛІНІЧЕНКО, спеціально для Акції “Папа для України