«Замість слави і влади треба іти дорогою служіння, жертви і віддання себе», – владика Діонісій
  • Чтв, 29/03/2018 - 12:22

25 березня 2018 року, у п’яту неділю Великого Посту, Божественну Літургію святителя Василія Великого в українському храмі свв. Сергія і Вакха в Римі очолив преосвященний владика Діонісій, Апостольський візитатор для українців греко-католиків в Італії. Співслужили архиєрею настоятель українській парафії свв. Сергія і Вакха протоієрей Іван Кулик та ієродиякон Андрій Глабше, Т.І.

Звертаючись до присутніх на молитві вірян, владика Діонісій зосередив свою увагу на поясненні євангельського уривку (Мр 10, 32-45), який читається на Божественній Літургії в п’яту неділю святої Чотиридесятниці.

Єпископ зазначив, що Ісус, прямуючи до Єрусалиму, говорив своїм учням про те, що йде туди, аби «спробувати на собі всі людські болі і перемінити їх значення: те все, що для людини є знаком прокляття, преобразити на знак спасіння, і смерть довести до воскресіння». Проте апостоли не розуміли слів свого Божественного Учителя, бо їхні думки були зайняті мріями про владу, яку вони хотіли мати в Його царстві, яке сприймали в категоріях земної держави. Розвінчуючи стереотипи своїх послідовників, Христос говорить, що царство, яке Він проповідує, має пропорційно протилежні земним державним утворенням засади. А ключовим принципом, на якому будується Його царство, є служіння: «Не влада і слава, на зразок царів і вождів цього світу, є завданням учнів Ісуса, а взаємно себе любити і служити», – підсумував архиєрей.

Владика Діонісій наголосив, що Яків та Йоан, які просили влади для себе у царстві Ісуса, все ж таки згодом вповні усвідомили, якого характеру є царство, що його приніс Христос. І «все віддали заради Христа: Якова вбив Ірод (Ді 12, 29), а Йоан став євангелистом любові. Обидва учні, та й інші, крім Юди, зрозуміли, що замість слави і влади треба іти дорогою служіння, жертви і віддання себе, і, на зразок Ісуса Христа, проливати власну кров заради спасіння і відпущення гріхів».

Проповідь владики Діонісія

За посиланням сайту