Завершилася єпархіальна стадія беатифікації 48 іракських мучеників
  • Птн, 01/11/2019 - 18:43

У Декларації про мучеництво окремо названі діти, в тому числі одна ще не народжена дитина.

31 жовтня, в 9-ту річницю захоплення джихадистами сирійсько-католицького катедрального собору в Багдаді, завершується єпархіальна стадія процесу беатифікації і визнання мучеництва 48 Слуг Божих - двох священників і 46 мирян, серед яких кілька дітей. Як пояснив постулатор процесу о. Луїс Ескаланте, всі вони загинули під час теракту, і це допомогло уникнути тривалих розслідувань, які в таких випадках проводяться щодо можливих мучеників, які померли від отриманих ран пізніше. Всі, хто був поранений в ході захоплення церкви, вижили.

У Декларацію про мучеництво включені цілі сім'ї, в тому числі четверо дітей, які фігурують в документі окремо. Старша із загиблих в той день дітей - 11-річна Крістін Набіль Тубіа. Коли дівчинка приймала Перше Причастя, вона сказала матері: «Мені дуже подобається цей храм, і я хотіла б в ньому померти». Так і сталося: саме тут Крістін прийняла вінець мучеництва.

Трирічний Адам Адай Араб під час захоплення церкви не кричав і не плакав, повторюючи: «Досить, досить, припиніть», - і у відповідь на ці слова один з бойовиків вистрілив в хлопчика.

У переліку мучеників є і тримісячний Сандро Жан Аль-Саур, який прийняв хрещення за два тижні до смерті. Терористи не пошкодували і його, розстрілявши немовляти разом з матір'ю.

Нагадаємо, що в історії Церкви чимало дітей були зараховані до лику святих і блаженних, і серед них - не враховуючи святих вбитих Вифлеємських немовлят, а також дітей, вік яких невідомий, - є святі у віці від двох років.

У Декларацію включена і ще не народжена дитина однієї з мучениць, яка отримала, за словами постулатора, хрещення кров'ю. Як пояснив отець Ескаланте, прославляння ненародженої дитини не є безпрецедентним в Католицькій Церкві: в даний час на римській стадії знаходиться процес беатифікації польської родини Ульма, і до переліку Слуг Божих включені семеро дітей Юзефа і Вікторії Ульма - згідно з формулюванням, «в силу віри батьків». Молодша дитина ще перебувала в материнській утробі, коли в 1944 році родина, що рятувала євреїв, зазнала мучеництва від рук нацистів.