Завершилися дні Богопосвяченого життя в Івано-Франківській Архієпархії
  • Птн, 16/02/2018 - 14:36

В Івано-Франківську протягом трьох днів, 12-14 лютого 2018 року, відбувалися молитовні зустрічі представників чоловічих і жіночих спільнот богопосвяченого життя, які мають назву «Дні Богопосвяченого Життя». Такий захід, вже багато років поспіль перед святом Стрітення Господнього, організовує Комісія у справах монашества Івано-Франківської Архієпархії у співпраці з настоятелями та настоятельками місцевих спільнот. Всеукраїнський збір монашества відбувся цього року у Чернівцях 10 лютого, в якому близько 300 осіб взяло участь.

Ціль, яку ми ставимо перед собою є подвійна: з одного боку – збиратися на спільну молитву, що є дуже цінним даром для Церкви, коли разом моляться різні богопосвячені особи з нагоди Дня Монашества у Церкві; з іншого – дати можливість посвяченим спільнотам відкриватися на спілкування з іншими і не закриватися  в собі, а свідчити оцю приналежність до єдиної Католицької Церкви, в лоні якої ми відкриваємо наше покликання і посвячуємося на служіння Богові і ближнім. Як у світському житті, так і в посвяченому є окремі особи чи спільноти, які прагнуть такого спілкування та відкритості, а є й такі, яким таке спілкування дається доволі важко. В принципі, багато залежить від настоятелів та їх усвідомлення цінності такого молитовного спілкування. Такі зустрічі є також гарною нагодою свідчити про своє покликання у тій чи іншій чернечій спільноті, яка має свою історію, свою харизму, своїх засновників.

Цього року, в перший день ДБЖ ми зустрілися в монастирському храмі Святих Кирила і Методія в Івано-Франківську (Крихівцях). Божественну Літургію очолив Владика Михаїл Бубній, голова Патріаршої Комісії у справах монашества УГКЦ. В часі богослужіння був здійснений обряд монашого постригу та облечин двох братів новиків Згромадження Воплоченого Слова.

На другий день наша зустріч відбулася у Храмі Серця Христового при Монастирі Сестер Василіянок: ми молилися спільно Вечірню і Божественну Літургію. В часі проповіді о. Йосафат Бойко, ВС, синкел у справах монашества нашої Архієпархії, закликав роздумати над словами Папи Франциска про радощі і труднощі богопосвяченого життя, якими він ділився ще у 2015 році. Богопосвячені особи, згідно слів Папи, повинні ховатися в Бозі, а не від світу, не бути глухими до проблем інших людей, а їх молитовно підтримувати та заступатися за них, знаходити час, щоб вислуховувати людей: «Ваше покликання не полягає у тому, щоб ховатися: воно означає виходити на поле битви, стукати до Божого серця, заступаючись за це місто. (… ) Адже численні благодаті сходять від Господа завдяки цій рівновазі між прихованим життям, молитвою та вислуховуванням людей». Також Святіший Отець провів таку аналогію між подружньою любов’ю та любов’ю у богопосвяченому житті, де в одному і другому випадку присутні такі характеристики: витривалість, вірність і єдність серця.

На третій день, у навечіря свята Стрітення Господнього ми зустрілися у Храмі Погінської Богородиці: тут молилися Вечірню з Литією та Божественну Літургію. Роздумували в часі проповіді про три речі, які повинні пам’ятати богопосвячені особи:

 - з вдячністю дивитися на минуле, на своє покликання, на історію чернечих родин і пам’ятати всіх тих осіб, яких Господь послав на шлях нашого посвяченого життя;

 - з великодушністю жити теперішнім днем і служінням, віддаючися з радістю для всіх потреб Господа і Церкви, не шкодуючи себе і не шукаючи за комфортом;

 - з надією йти у майбутнє, поручаючи Богові наше життя, покликання і служіння, бо хто живе з Богом, той завжди має «кращу частку».

Дякуємо Богові за дар життя і покликання. Дякуємо тим провідникам чернечих спільнот, які відкликнулися на такий спільний захід, що відбувається з благословення Митрополита нашого Володимира і, відклавши свої особисті монастирські справи, взяли участь у такому архієпархіальному заході. Просимо всіх молитися за нові покликання до монашого стану.