Завжди потрібно говорити про мир. 1 січня – Всесвітній день миру
  • Пон, 31/12/2018 - 18:26

1 січня 2019 року відзначається 52-ий з черги Всесвітній день миру, започаткований святим Папою Павлом VI

У перший день нового року католицька Церква латинського обряду святкує урочистість Пресвятої Богородиці Діви Марії, а також зустрічає Новий рік Всесвітнім днем миру, який 2019 року відзначається вже 52-ий з черги раз. «Добра політика служить миру» – такою є тема цьогорічного Дня миру та відповідного послання, приготованого Папою Франциском.

Всесвітній день миру започаткував святий Папа Павло VI 1967 року, а вперше він урочисто відзначався 1 січня 1968 року.

1967 рік був ще одним роком міжнародної напруженості, дальшим триванням «холодної війни» між Сходом і Заходом, протистоянням у В’єтнамі, конфліктом між Ізраїлем та арабськими країнами Близького Сходу. В цих умовах Папа Павло VI неодноразово висловлював занепокоєння з приводу долі людства, закликаючи, щоб увесь світ відзначив перший день Нового року, як День миру.

Це побажання Святіший Отець оприлюднив 8 грудня 1967 року, в празник Непорочного Зачаття Пречистої Діви Марії, звертаючись до глав держав і урядів, міжнародних організацій, єпископату, духовенства, віруючих та всіх людей доброї волі, й започатковуючи Всесвітній день миру.

Це була не перша мирна ініціатива католицької Церкви і Папи в історії. З дуже довгого списку досягнень, можна вирізнити утвердження в 1095 році, Папою Урбаном II (1088-1099) так званого Миру Божого (Tregua Dei), спрямованого на припинення між правителями і рицарством, хоча б на кілька днів або тижнів безперервних війн. Це був заклик Папи не воювати в деякі періоди року церковного року (під час Адвенту, Великого Посту і Великодня), і в певні дні тижня (від середи до понеділка). Цей заклик був дуже своєчасним і необхідним в той час, на жаль, не був спроможний зупинити християн тих часів від війн, найчастіше братовбивчих, але показав, що справа миру лежить в самому серці Церкви…

Важливою подією стала заява Папи Івана XXIII, 11 квітня 1963, енцикліка ” Pacem in terris” (Мир на Землі) – це був перший офіційний папський документ, адресований до всіх людей доброї волі, незалежно від їх світогляду.

У першому посланні з нагоди Дня миру святий Павло VI писав: «Я прагнув би, щоб кожного року це візначаення як добре побажання та обітниця повторювалось на початку календарного рахунку, що вимірює та описує шлях людського життя в часі, аби над розвитком майбутніх подій панував мир з його справедливою та благотворною рівновагою». «Завжди потрібного говорити про мир, – наголошував він. Потрібно виховувати світ, щоб любити мир, його будувати й захищати… Ми маємо особливу зброю миру – молитву!»

З нагоди Всесвітнього Дня миру Святий Папа Павло VI підготував та оприлюднив 11 Послань.

Його святий наступник Папа Іван Павло ІІ підготував 27 Послань на Всесвітній день миру. Папа Венедикт ХVI підготував 8 Послань на Всесвітній день миру, а тепер їх готує Папа Франциск, опублікувавши 6 звернень з цієї нагоди.

Повертаючись до ініціативи святого Папи Павла VI, слід зазначити, що вона вже з самого початку стала дуже популярною в усьому світі і завдяки їй виникли інші починання.

Молитовний похід за мир спільноти Святого Еґідія

Найвідомішим з них є молитовний похід, що його організує спільнота Святого Еґідія в Римі та в понад 400 містах усіх континентів світу, в яких беруть участь сотні тисяч людей доброї волі, серед них також і в Києві, Львоці та Івано-Франківську. Учасники цих походів за мир прагнуть засвідчити свою волю до миру та згадати країни, в яких і далі тривають війни чи існують збройні конфлікти.