ЗАЯВА Українського католицького університету з приводу ухвалення Верховною Радою законопроекту про запровадження кримінальної відповідальності за «наклеп»
  • Втр, 25/09/2012 - 00:00

Ректорат і Сенат Українського католицького університету висловлюють свою глибоку стурбованість тим, що 18 вересня цього року Верховна Рада України ухвалила у першому читанні закон про зміни до Кримінального та Кримінально-процесуального кодексів, відповідно до якого передбачено покарання у вигляді високого грошового штрафу або навіть позбавлення волі за так зване «умисне поширення завідомо неправдивих відомостей, що ганьблять честь і гідність іншої особи або підривають її ділову репутацію».

 

Сам по собі наклеп є антидуховним і антисоціальним явищем, оскільки спотворює правду й деформує міжлюдські стосунки. Наклеп є злом, яке слід викорінювати в усіх його проявах та на всіх рівнях громадського й політичного життя  відповідно до чинної в Україні норми про цивільно-правову відповідальність за дифамацію. Жодної потреби криміналізувати цю відповідальність немає.

 

Дії провладної більшості не залишають сумніву щодо справжньої мети цього закону. З його прийняттям чинна влада зробила черговий крок у напрямі згортання демократичних свобод у нашій державі. У час, який вимагає від української нації рішучого цивілізаційного прориву, Україну знову відкинуто в архаїчне минуле, з якого, здавалося, ми вийшли назавжди. Адже сьогодні очевидно, що глибинні коріння комуністичного тоталітаризму в українському суспільстві не було демонтовано, а відтак вони проростають у сьогодення новими метастазами деспотії і паразитують на наших розчаруваннях і страхах перед лицем економічної кризи та викликів нової доби.

 

Свобода слова не є привілеєм багатіїв та можновладців. Вона є найкращим на сьогодні засобом контролю влади на службі суспільства. Хто обрав публічну політику, служіння спільному добру як свою професійну кар’єру, повинен бути готовий до «життя під мікроскопом» мас-медій, громадської думки, експертного середовища, а не захищатися від неприємностей залякуванням журналістів кримінальною відповідальністю. Усвідомлюючи нерозривний зв’язок свободи слова з академічною свободою, ми закликаємо академічне середовище не стояти осторонь спроби згортання свободи слова у нашій країні, а виявити дійову солідарність з журналістами.

 

Український католицький університет укотре сигналізує чинній владі й загалом українському суспільству, що реставрація радянської суспільно-правової системи та повернення до авторитаризму не обереже властьімущих від заслуженої критики й відповідальності перед народом, як рівно ж не захистить суспільство від викликів часу. Сповзаючи у злочинне минуле, ми позбавляємо себе надії на успішне майбутнє.

 

Кожен народний депутат, який натискуватиме кнопку голосування за цей закон вдруге, має про це пам’ятати.

 

Сенат і Ректорат Українського католицького університету