«Жива віра, засвідчена щоденним життям християн, є сильнішою від новітніх ідеологій», — Глава УГКЦ в Іспанії
  • Суб, 05/10/2019 - 13:47

В Іспанії, у паломницькому центрі Європи Сантьяго-де-Компостела, місті, де спочивають мощі св. ап. Якова, першого єпископа Єрусалиму, триває чергова пленарна аcамблея Ради Єпископських Конференцій Європи. Тема асамблеї: «Європо, час прокинутися! Ознаки надії».

Україну представляють: Блаженніший Святослав, Отець і Глава УГКЦ, Архиєпископ Мечислав Мокшицький, віцепрезидент Римо-Католицької Єпископської Конференції України, і владика Мілан Шашік, єпископ Мукачівський.

Упродовж першого дня пленарних засідань очільники єпископатів Європи заслухали аналітичну доповідь відомого французької філософині Шантал Дельсоль (Chantal Delsol) на тему «Католицизм у дехристиянізованому суспільстві». Під час дискусії над запропонованим аналізом єпископи обговорили присутність у сучасній культурі секуляризованої Європи ознак християнського пробудження і надії.

У своєму слові Блаженніший Святослав, на основі досвіду переслідування УГКЦ комуністичним режимом і душпастирства в умовах війни, підкреслив, що найсильнішим способом проповіді Євангелія є його свідчення життям християнської спільноти. «Найбільшою бідою Церкви є християни, які живуть звичаями, що суперечать їхній вірі: своїми ділами зрікаються Христа, Його істини», — сказав Блаженніший Святослав.

«У час, коли відбувається радикальна зміна самої парадигми життя суспільства на європейському континенті, жива віра, засвідчена щоденним життям християн, є сильнішою від новітніх ідеологій», — наголосив Глава УГКЦ.

Він висловив упевненість, що найсильнішим знаком надії Європи є те, що у ній люди все ж таки вірять в Бога. «Спосіб її вияву перед обличчям інших людей радикально змінюється. Однак, коли твій особистий світ, світ твоєї певності та захищеності, розвалюється на твоїх очах, людина завжди шукає Бога і є особливо чутливою до Його Слова. На війні на Донбасі атеїстів немає!» — ствердив Блаженніший Святослав.

Цьогорічна пленарна аcамблея Ради Єпископських Конференцій Європи завершить свою роботу у неділю, 6 жовтня.