«Золота троянда» від Папи для санктуарію Шумулеу-Чук у Румунії
  • Суб, 01/06/2019 - 21:35

Завершивши Святу Месу в Марійському санктуарії в Шумулеу-Чук, Папа вшанував Пресвяту Богородицю, піднісши «Золоту троянду» до Її чудотворної статуї, яка там почитається.

Папа Франциск подарував Марійському санктуарієві в Шумулеу-Чук у Румунії «Золоту троянду», завершуючи відправу Святої Меси в суботу 1 червня 2019 року.

«Золота троянда» – це винятковий дар Вселенських Архиєреїв, що відвідують Марійські санктуарії, яким Папи виявляють набожність до Пресвятої Богородиці. Це ювелірний виріб у вигляду троянди, що складається з основи з рожевого мармуру, увінчаної срібною вазою з папським гербом, з якої починаються гілки з двома трояндами з натурального бурштину та точеним листям. «Золота троянда», заввишки 84 см, важить 1200 грамів.

Ця давня папська відзнака призначена для важливіших Марійських санктуаріїв, наприклад, Папа Павло VI подарував «Золоту троянду» базиліці Різдва Христового у Вифлиємі та санктуарієві у Фатімі (Португалія), Папа Іван Павло ІІ подарував її базиліці Пресвятої Богородиці в Ченстохові та в Люрді. Папа Венедикт ХVI – санктуарієві Богоматері в Апаресіді (Бразилія) та Маріяцель (Австрія). Це вже четверта «Золота троянда» подарована теперішнім Папою: попередні він дарував санктуаріям у Фатімі (Португалія), Турині (Італія) та Ґвадалюпе (Мексика).

«Золота троянда» є одним із символів цього Апостольського візиту Папи Франциска та відвідин Марійського санктуарію в Шумулеу-Чук, дуже дорогого угорцям, які відбувають багатолюдні паломництва до стіп чудотворної статуї Пресвятої Богородиці, прочинаючи від ХVI сторіччя. З того часу, коли ці землі були піддані протестантській Реформації, почитання Пресвятої Богородиці стало єдиним способом протистояти примусовому протестантизму й утвердженню своєї католицької ідентичності.