Звернення Папи Франциска до Дипломатичного Корпусу (повний текст)
  • Птн, 22/03/2013 - 16:25

22 березня 2013 р. Папа Франциск прийняв на аудієнції представників Дипломатичного корпусу, акредитованого при Апостольській Столиці. На зустрічі були присутні представники більше 180 країн, суверенних орденів та міжнародних організації, з якими Апостольська Столиця підтримує дипломатичні відносини.

Пропонуємо до вашої уваги повний текст промови Святішого Отця Франциска.

Високоповажні пані та панове,

Сердечно дякую вашому Декану, послу Жан-Клоду Мішелю, за гарні слова, які він скерував до мене від імені усіх присутніх тут. З радістю приймаю вас у цьому обміні побажаннями, простому, але, одночасно, насиченому, який, по-суті, прагне бути виразом обіймів Папою усього світу. Через вас, у дійсності, зустрічаюся з вашими народами, і, таким чином, у певному значенні можу звернутися до кожного із ваших співгромадян, з їхніми радостями, трагедіями, очікуваннями та прагненнями.

Ваша чисельна присутність тут є знаком плідності відносин між вашими країнами та Апостольською Столицею і того, що вони є справді нагодою для шукання добра людства. І саме це лежить на серці Святого Престолу: добро кожної людини на землі! І саме з цим розумінням Єпископ Риму розпочинає своє служіння, знаючи, що він може розраховувати на дружбу та підтримку країн, які ви представляєте, і з впевненістю, що ви поділяєте цю мету. Водночас я надіюсь, що це стане нагодою розпочати подорож з тими кількома країнами, які ще не мають дипломатичних відносин із Апостольською Столицею, деякі з них були присутні на Літургії інтронізації чи надіслали привітання на знак своєї близькості – за що я дійсно вдячний.

Як вам відомо, є різноманітні причини того, чому я обрав ім’я Франциска Асизького, особи, відомої далеко поза межами Італії та Європи, навіть серед тих, хто не сповідує католицьку віру. Однією з перших причин була любов Франциска до бідних. Скільки ще бідних людей є у світі! І які важкі терпіння їм доводиться зносити! Наслідуючи приклад Франциска Асизького, Церква в усіх куточках світу завжди намагалася дбати і доглядати за тими, хто терпить від потреби, і я вважаю, що у багатьох  ваших країнах ви можете пересвідчитись у щирій діяльності християн, які присвячують себе допомозі хворим, сиротам, бездомним та усім відкиненим і таким чином роблять суспільство більш людяним і більш справедливим.

Але існує інша форма бідності! Це духовна бідність наших часів, яка особливо серйозно вражає так звані багатші країни. Це те, що мій улюблений попередник, Бенедикт XVI, назвав «диктатурою релятивізму», яка створює власні критерії і загрожує співіснуванню людей. І саме це привело мене до другої причини обрати це ім’я. Франциск Асизький каже, що ми повинні працювати заради побудови миру. Але не існує правдивого миру без істини! Правдивий мир не може існувати, якщо кожен є сам собі міркою, якщо кожен може домагатись завжди і виключно свого права, не дбаючи про добро інших, усіх, на основі природи, яка об’єднує усіх людей на землі.

Одним із титулів Єпископа Риму є «Понтифік», тобто будівничий мостів між Богом і людьми. Бажаю, щоб діалог між нами допомагав будувати мости між всіма людьми, так щоб кожен міг розпізнавати в іншому не ворога, не конкурента, але брата, якого слід прийняти та обійняти! Моє власне походження спонукає мене працювати для побудови мостів. Як ви знаєте, моя сім’я походить з Італії; і тому цей діалог між далеко віддаленими місцями і культурами є для мене дуже важливим, цей діалог між різними кінцями світу, які сьогодні стають все ближчими, більш взаємозалежними, які все більше потребують зустрічатись і створювати справжні простори автентичного братерства.

У цьому завданні роль релігії є фундаментальною. Неможливо будувати мости між людьми, забуваючи про Бога. Але дійсним є і протилежне ствердження: неможливо встановити справжній зв’язок з Богом, ігноруючи ближніх. Тому необхідно посилювати діалог між різними релігіями, особливо я маю на увазі діалог з ісламом. На Літургії інтронізації мені була особливо приємною присутність багатьох громадських та релігійних лідерів ісламського світу. І це також важливо для посилення діалогу з невіруючими, щоб ті відмінності, які нас розділяють і ранять, ніколи не переважали, але перемогло бажання будувати справжні дружні зв’язки між усіма народами, незважаючи на їх різноманітність.

Боротись з бідністю, матеріальною і духовною, будувати мир і споруджувати мости – ось орієнтири для подорожі, до якої хочу запросити усі країни, які ви тут представляєте. Але ця подорож буде важкою, якщо ми не навчимося зростати в любові до нашого світу. І тут також я згадую про ім’я Франциска, котрий вчить нас глибокої поваги до усього творіння і захисту нашого навколишнього середовища, яке ми дуже часто жадібно використовуємо на шкоду один одному, замість того, щоб використовувати на благо.

Дорогі посли, пані та панове,

Ще раз дякую вам за всю працю, яку ви робите, пліч-о-пліч із Державним секретаріатом, для побудови миру та спорудження мостів дружби та братерства. Через вас я в хотів би ще раз подякувати вашим урядам за участь у святкуваннях з нагоди мого обрання і висловити своє сердечне прагнення до спільних плідних зусиль. Нехай Всемогутній Бог виллє свої дари на кожного з вас, на ваші сім’ї  та народи, які ви представляєте. Дякую!

Джерело: popefrancis.org.ua